Predstavnički dom BiH odlučuje o HDZ-ovom prijedlogu za imenovanje generala Oružanih snaga

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas će razmatrati prijedlog zakona o dopunama Zakona o odbrani BiH, kojim se precizira način imenovanja generala u Oružanim snagama BiH.

Prijedlog zakona, koji je već prošao Dom naroda BiH, predložila je delegatkinja HDZ-a, Marina Pendeš.

Pendeš je u obrazloženju prijedloga navela da je cilj popunjavanje pravne praznine u postojećem zakonu. Ovaj prijedlog dolazi nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić, izmijenio prijedlog Ministarstva odbrane BiH o kandidatima za imenovanje generala iz reda hrvatskog naroda u Zajednički štab OS BiH. Komšić je postavio Martina Propadala umjesto Marka Stojčića, što je izazvalo neslaganje jer Stojčić nije imao odgovarajuću diplomu i trebao je biti penzionisan.

S obzirom da zakon ne predviđa šta raditi u slučaju da Parlamentarna skupština BiH ne potvrdi imenovanje iz Predsjedništva BiH, odluka Predsjedništva BiH je ostala važeća i novi general je preuzeo mandat. Pendeš sada traži da se u Zakon o odbrani BiH doda odredba koja predviđa da, ukoliko Parlamentarna skupština ne potvrdi odluku Predsjedništva u propisanom roku, ministar odbrane dostavi novi prijedlog Predsjedništvu u roku od 15 dana.

Ovaj prijedlog je usvojen po hitnoj proceduri u Domu naroda, uz zaključak da Predstavnički dom također usvoji izmjene po hitnoj proceduri.

Protiv prijedloga su bili Šefik Džaferović, Dženan Đonlagić, Safet Softić i Džemal Smajić, dok su suzdržani bili Kemal Ademović i Zlatko Miletić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79