Predstavnik SAD u Vijeću sigurnosti UN-a: Danas je historijski dan, danas je osuđen Ratko Mladić

Predstavnik Sjedinjenih američkih država u UN-u na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija je izrazio saučešće zbog smrti sudije Kamija, kao i zadovoljstvo presudom Ratku Mladiću.

– Danas je historijski dan, danas je osuđen Mladić. Prije 30 godina su on i njegove pristalice počele kampanju etničkog čišćenja, a posebno se sjećamo dana kada su ušli u Srebrenicu i ubijali ljude. Zadovoljni smo radom Međunarodnog rezidualnog mehanizma koje je skupljalo dokaze. Pozdravljamo predstojeću presudu Stanišiću i Simatoviću – rekao je predstavnik SAD.

Potom je kritizirao Srbiju.

– Duboko smo razočarani što Srbija nije ispunila svoje obaveze i nije uhapsila dvije osobe zbog zastrašivanja svjedoka. Srbija je član UN, i kao zemlja koja ima važne međunarodne obaveze, ona je u obavezi da sarađuje sa Mehanizmom. To ometanje Srbije ometa rad Mehanizma, i SAD poziva Srbiju da uhapsi tražene bez odlaganja – rekao je predstavnik SAD pri UN-u koji na večerašnjoj sjednici mijenja ambasadoricu Lindu Grinfild.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79