Predviđeno da dionica Bijeljina-Rača bude u funkciji za dvije i po do tri godine

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas na lokaciji pripremnih radova na izgradnji dionice auto-puta Bijeljina-Rača da je početak radova dobra vijest za sve i da je predviđeno da ova dionica od 20 kilometara bude u funkciji za dvije i po do tri godine.

“Ovo je dobar dan za čitavu Republiku Srpsku, a posebno za ovaj kraj”, rekao je Dodik koji je mjesto radova na putu “Ivice” prema Obarskoj posjetio sa ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljkom Ćorićem, ministrom komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojinom Mitrovićem i vršiocem dužnosti direktora “Autoputeva Republike Srpske” Slobodanom Stanarevićem.

Dodik je rekao da će u narednih mjesec do dva doći sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da zvanično otvore radove.

Prema njegovim riječima, ovi radovi finansiraju se sredstvima Vlade Republike Srpske i onim što će dati Vlada Srbije.

“Vjerujem da ćemo sa turskim partnerima naći način da nastavimo dalje prema Brčkom i da ćemo da riješimo probleme prolaska trase kroz distrikt Brčko, koja je ključna za integralni putni pravac”, naglasio je Dodik.

On je naveo da je pedviđeno da za 36 mjeseci ovih 20 kilometara puta bude spojeno na most preko Save koji će biti izgrađen, kao i na trasu od mosta do Kuzmina i petlju koja će ovdje biti izgrađena.

Mitrović: Povezujemo se sa Srbijom

“Dionica auto-puta Bijeljina-Rača povezaće Republiku Srpsku sa Srbijom, što je veoma značajno”, izjavio je danas u Bijeljini ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH Vojin Mitrović.

Mitrović je prilikom obilaska pripremnih radova na izgradnji te dionice auto-puta, rekao da se očekuje i da će izgradnja mosta na tom dijelu uskoro biti završena, kao i integrisani granični prelaz.

Time će se pojednostaviti i ubrzati prelazak ljudi i robe između Srpske i Srbije, bez gužvi, rekao je Mitrović novinarima u Bijeljini.

On je napomenuo da je ovo rezultat trilateralnog sporazuma između BiH – Srbije – Turske, u vezi sa izgradnjom auto-puta Beograd – Sarajevo – Beograd sa dionicom od Bijeljine do Rače, koja je ujedno dio dionice od Rače prema Banjaluci.

On je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, jer će Srbija sa oko 100 miliona evra finansirati dio radova na toj dionici autoputa do Bijeljine.

Ćorić: Nova perspektiva za Bijeljinu i Semberiju

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić izjavio je danas da će izgradnja auto-puta na dionici Bijeljina – Rača, i dalje ka Beogradu, značiti novu perspektivu za Bijeljinu i Semberiju.

“Možemo da kažemo da danas otvaramo jednu veliku fabriku sa ogromnim brojem radnih mjesta, od čega će direktno i indirektno građani Bijeljine i Semberije moći da osjete dobrobit”, rekao je Ćorić nakon obilaska mjesta gdje se izvode pripremni radovi na izgradnji dionice auto-puta Bijeljina – Rača.

Prema njegovim riječima, Bijeljina ovim otvara novu perspektivu jer će se podići konkurentnost privrede i omogućiti uslovi za bržu i sigurniju komunikaciju sa Srbijom i EU.

Ćorić je naveo da će izgradnja ove dionice trajati tri godine i da će godišnje to biti finansirano sa oko 100 miliona KM.

On je izrazio nadu da će do kraja završetka auto-puta Bijeljina – Rača političari postići dogovor o inicijativi “Otvoreni Balkan”, što bi doprinijelo pojednostavljivanju prelaska graničnih prelaza, od kojih će jedan, integrisani, biti i na ovoj dionici.

Ćorić je posebno zahvalio srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao i predsjedniku Srpske Željki Cvijanović i premijerima Republike Srpske Radovanu Viškoviću i Srbije Ani Brnabić, ističući da se bez njih i njihovog zalaganja danas ne bi moglo govoriti o izgradnji auto-puta od Bijeljine do Rače, jednog od najvećih i najsveobuhvatnijih infrastrukturnih projekata na području Semberije i Majevice.

Vršilac dužnosti direktora “Autoputeva Republike Srpske” Slobodan Stanarević rekao je da će dionica auto-puta Bijeljina – Rača biti nešto kraća od 20 kilometara i da je jedna od bitnijih trasa na auto-putu od Beograda ka Banjaluci, odnosno Sarajevu.

“Rok za izgradnju dionice je tri godine, ali se nadam da će i prije biti završena”, rekao je Stanarević i dodao da će na trasi biti izgrađeno 12 objekata, od kojih je najimpozantnija petlja Bijeljina koja će sva biti na stubovima.

Prema njegovim riječima, ukupna vrijednost izgradnje auto-puta od Bijeljine do Rače je 260 miliona KM, a finansiraju je po pola Srbija i Republika Srpska.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79