Pregovori za opoziv načelnika Velike Kladuše, Fikret Abdić već tri mjeseca ne dolazi na posao

Načelnik Općine Velika Kladuša Fikret Abdić, koji je privođen prošle godine u akciji Mreža, a nedavno se izjasnio da nije kriv u predmetu za zloupotrebu položaja koji se vodi protiv njega u Kantonalnom sudu Bihać, suočava se i s pokušajem opoziva u Općinskom vijeću Kladuše.

Prema riječima Amira Purića, vijećnika Naše stranke, opoziv je opravdan jer je Abdić izgubio povjerenje većine, njegovi izvještaji se ne usvajaju, nije prisustvovao uživo nijednoj sjednici Vijeća, a posljednja tri mjeseca i ne dolazi na posao u svoj kabinet.

– Pozivamo vijećnike da potpišu inicijativu postupka opoziva nakon čega bi građani imali priliku da se i izjasne žele li i dalje imati načelnika koji ne radi svoj posao – kazao je Purić, predsjednik Kluba NS-a, koji ima dva vijećnika.

Vanredna sjednica

Poslije Abdićevih laburista najbrojniji klub ima SDA s pet vijećnika.

– Mi ćemo je podržati, ali inicijativa nije dobro pripremljena, pogotovo je problem okupiti natpolovičnu većinu za nju. Iz tih razloga se bojimo da Naša stranka ne povlači samo jedan populistički potez bez stvarnih izgleda za uspjeh. Treba nam 15 glasova, a Naša stranka i mi imamo tek sedam. Čak i za sazivanje vanredne sjednice Vijeća treba nam 10 potpisa. Mi jesmo razgovarali s Purićem, ali smatramo da to treba da bude inicijativa svih stranaka opozicije, ne može to biti samo njihova inicijativa – kazao je Asmir Ćufurović iz SDA Velike Kladuše.

Prema njegovim riječima, problem su pojedinci vijećnici iz klubova DNZ-a i Naroda i pravde koji su interesno vezani za načelnika Abdića.

Zajednički kandidat

Podsjećamo, sve stranke opozicije izuzev NiP-a su na posljednjim izborima imale zajedničkog kandidata protiv Abdića, ali nisu uspjele da ga pobijede. Rukovodstvo NiP-a nije imalo povjerenja u takvu koaliciju da bi na kraju, a poslije izbora, jedan njihov vijećnik postao presudni glas podrške načelniku i većini s laburistima.

– Ključna su četiri glasa koja bi se trebala pridobiti za ovu inicijativu za opoziv načelnika. Nadam se da se zaista radi o ozbiljnom postupku i da će klubovi stranaka sjesti da razgovaraju o ovim mogućnostima, a ne ovako ad hoc, da se unaprijed najavljuje u medijima – naglasio je Ćufurović.

Zakon u BiH ne predviđa drugu mogućnost opoziva načelnika osim natpolovične većine glasova u Vijeću. Čak i ako bi se klubovi složili i izglasali opoziv Fikretu Abdiću, morali bi onda u roku od 60 dana raspisivati vanredne izbore u Velikoj Kladuši, piše Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79