Prekid rada: Advokati po službenoj dužnosti od 1. augusta više ne brane nikoga

Prekid rada: Advokati po službenoj dužnosti od 1. augusta više ne brane nikoga


Skupština Advokatske komore Federacije BiH donijela je odluku o obustavi rada i zastupanja u predmetima obrane po službenoj dužnosti pred Sudom Bosne i Hercegovine, počevši od 1. augusta 2024. godine.

Advokatima od decembra 2023. godine nije plaćena nijedna izvršena radnja, što je stvorilo veliki dug Suda Bosne i Hercegovine prema advokatima iz Federacije BiH koji postupaju kao branitelji po službenoj dužnosti.

Obustava rada trajat će dok se ne izvrši isplata cjelokupnog duga naknada i nagrada za rad advokata u predmetima obrane po službenoj dužnosti, zaključno s 1. augustom 2024. godine.

Za obrane po službenoj dužnosti je od 2017. do kraja 2022. godine izdvojeno najmanje 58,8 miliona KM. Iako je više od 1.440 branitelja bilo angažirano u službenim obranama, samo deset advokata je isplaćeno šestinu ovog iznosa. Iznosi koje su advokati zaradili su i veći, međutim, neki sudovi nisu Centru za istraživačko novinarstvo (CIN) dostavili podatke.

Kako godinama tek nekolicina advokata dobiva daleko veći broj predmeta u odnosu na druge, iz Regionalne advokatske komore Sarajevo su predložili izmjene Zakona. Predlažu da isključivo sudci postavljaju advokate redoslijedom s liste prijavljenih branitelja po službenoj dužnosti.

Takva praksa je već zaživjela u Republici Srpskoj (RS).Nakon izmjena Zakona o krivičnom postupku 2021. godine, propisano je da samo predsjednici sudova dodjeljuju advokate. Istraživanje CIN-a, kao i iznose koji su isplaćeni advokatima po službenoj dužnosti, možete pročitati ovdje.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija