Preko 300 posmatrača OSCE-a će nadgledati izborni proces u BiH

Kancelarija OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) danas je otvorila misiju za Opće izbore 2. oktobra u BiH, nakon zvaničnog poziva vlasti na nivou BiH i misije za procjenu potreba sprovedene u junu ove godine, saopćeno je iz OSCE-a.

Misiju predvodi ambasador Peter Taylor i sastavljena je od glavnog tima od 13 međunarodnih stručnjaka u Sarajevu i 24 dugoročna posmatrača koji će biti raspoređeni u BiH od srijede, 31. augusta.

ODIHR planira i da zatraži još 300 kratkoročnih posmatrača, koji bi stigli nekoliko dana pred same izbore. Misija će procijeniti sprovođenje izbora radi provjere poštovanja zakona i OSCE-ovih i drugih međunarodnih obaveza i standarda za demokratske izbore.

Posmatrači će pažljivo pratiti sve aspekte izbora, kao što je registracija glasača, sprovođenje kampanje, uključujući na društvenim mrežama, rad izborne administracije na svim nivoima, izborni zakon i njegovo sprovođenje, medijsku pokrivenost i rješenja za izborne sporove. Oni će provjeriti i sprovođenje ranijih preporuka ODIHR-a za izbore.

Sastanci sa predstavnicima vlasti na nivou BiH i političkih partija, civilnog društva, medija i međunarodne zajednice su integralni dio posmatranja.

Misija ODIHR će na dan izbora udružiti napore sa delegacijama Parlamentarne skupštine OSCE-a, Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine NATO-a, kako bi se pratilo otvaranje glasačkih mjesta, glasanje, prebrojavanje glasova i tabeliranje rezultata.

Privremeni izvještaj biće objavljen dvije sedmice prije izbora, kako bi se javnost i mediji obavijestili o aktivnostima misije. Na press konferenciji dan poslije izbora biće predstavljena izjava o preliminarnim nalazima i zaključcima. Konačan izvještaj o procjeni čitavog izbornog procesa sa preporukama biće objavljen nekoliko mjeseci nakon izbora.

Rad Misije ODIHR-a za posmatranje izbora i Misije OSCE-a u BiH odvijaju se pod različitim mandatima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79