Preko Facebooka prevario Švicarca za 2miliona maraka!

Okružnom javnom tužilaštvu Bijeljina policija je podnijela izvještaj protiv Aleksandra Perića (23) iz Bijeljine da je prevario državljanina Švicarske i oštetio ga za 2,57 miliona maraka.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, navodeći inicijale, saopćilo je da Perića terete za prevaru. Ovoj gotovo filmskoj priči kumovale su društvene mreže.

Kako “Nezavisne” saznaju, mladić se putem Facebooka imućnom strancu predstavio kao socijalno ugrožena osoba, koja je u veoma teškoj materijalnoj situaciji. Imao je nekoliko lažnih Facebook naloga te je, kako ga i terete, lažnim prikazivanjem činjenica u više navrata državljanina Švicarske doveo u zabludu da mu uplaćuje novac.

On je, prema nezvaničnim saznanjima, naveo lakomislenog stranca da mu na njegove račune u nekoliko različitih banaka uplaćuje novac, a pored toga i na račune drugih osoba kako bi cifre bile manje upadljive.

Sačinjavao je lažne ugovore kako bi na osnovu njih podizao novac iz banaka.

– A. P. sumnjičimo da je u namjeri da pribavi protupravnu imovinsku korist lažnim prikazivanjem činjenica državljanina Švicarske doveo u zabludu. Naveo ga je da mu u više navrata isplati novac na račun – kažu iz bijeljinske policije.

Dodaju da je potom osumnjičeni, bez zakonom propisanih isprava, doznačena sredstva podizao te na taj način pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 2,5 miliona KM.

Prevara je otkrivena u julu prošle godine, a za Perićem je bila raspisana potjernica.

Policija je tada vršila pretrese na više lokacija, a pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji se dovode u vezu s izvršenjem krivičnog djela. Oduzeti su određena količina dokumentacije, mobilni telefoni, prenosni računari, automatska puška i meci, kao i Volkswagen Touareg i Chrysler.

– Osumnjičena osoba uhapšena je 31. decembra 2017. godine, u okviru međunarodne istrage Uprave kriminalističke policije u vezi s krivičnim djelima prevara – navode u policiji.