Preko privatnih računa državljana BiH se finansiraju migranti: Dobijaju novac iz inostranstva i dijele ga migrantima

Iz dobro obaviještenih izvora Patrije u istražno-pravosudnim institucijama saznajemo da postoji jedan broj građana Unsko-sanskog kantona koji dobijaju novac iz inostranstva i dijele ga migrantima.

Prema do sada dostupnim podacima nekoliko lica je na svoje privatne račune primilo iznose od 20 do 50 hiljada maraka, a onda ih dijelilo migrantima. Ukoliko se to bude moglo dokazati sasvim je jasno da su građani BiH na ovaj način uvučeni u mrežu organizovanog kriminala koji se bavi ilegalnim migracijama i trgovinom ljudima.

Ko je i zašto migrantima poslao 6 miliona KM preko Westerna?

– I mi imamo određena saznanja o tome, ali nismo nadležni da vodimo istrage o takvim radnjama. Ja odavno upozoravam da sigurnosne agencije u BiH mogu puno više uraditi na suzbijanju migracija na području BiH. I nije to pojava koja je vezana samo za USK kanton, novac za migrante primaju i građani iz ostalih dijelova BiH. Koliko i da li se o tome vode istrage u nadležnosti je drugih policijskih agencija, rekao nam je Mujo Koričić, komesar policije USK.

S obzirom da je riječ o novčanim transakcijama u MUP-u se nadaju i reakciji institucija zaduženih za kontrolu finansijskih institucija. Komesar Koričić kaže da od ranije upozorava i na činjenicu da jedan broj migranata direktno dobija novac iz inostranstva i podiže ih putem Western Uniona ili banaka.

– Nemoguće je da se to dešava, a da migranti nemaju identifikacione dokumente koje očigledno skrivaju od naših organa. Ako bi ozbiljnije pristupili kontroli i praćenju tih tokova novca sigurno bi došli i do identiteta jednog broja migranata koji se nalaze u BiH, smatra Koričić.

U tom pravcu idu i informacije s kojima je u javnost izašla i zastupnica u Parlamentu FBiH Sanela Gadžo Prašović. Prema njenim informacijama u protekle tri godine migrantima koji borave u BiH putem Western Uniona iz Pakistana, Afganistana, Maroka i Iraka transferisano je 5.880.723,26 KM. Pojedinačno iz Maroka je uplaćeno 791.677,38 KM, iz Iraka je putem Western Uniona transferirano 502.526,17 KM, iz Afganistana migrantima uplaćeno 387.080,00 KM, a iz Pakistana je 2020. putem Western Uniona u BiH migrantima uplaćeno 278.033,11 KM. O tome će biti govora sutra na sjednici Komisije za bezbjednost Parlamenta FBiH koja bi mogla pokrenuti inicijativu da se utvrde svi transakcijski računi koje migranti imaju otvorene u BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79