Prema prvim procjenama materijalne štete nakon zemljotresa u Turskoj iznose 84 milijarde dolara

Prema prvim procjenama, materijalna šteta usljed razornog zemljotresa u Turskoj i Siriji iznosi desetine milijardi dolara.

Kako je izjavio potpredsjednik Svjetske banke (WB) za Bliski istok i Sjevernu Afriku Ferid Belhaj, rekonstrukcija u obje države koštat će milijarde dolara. Svjetska banka je već Turskoj dala 1,8 milijardi dolara pomoći, a namjerava finansijski podržati i Siriju.

U Turskoj konfederaciji kompanija pretpostavljaju da će konačna šteta u ovoj zemlji iznositi 84,1 milijardu dolara. Poređenja radi, zemljotres u Izmiru 1999. za posljedicu je imao 17.000 poginulih i materijalnu štetu od 5,1 milijardu dolara.

Međutim, ovaj put zemljotresi su se desili u trenutku visoke inflacije, što je veliki problem, prenosi CNBC.

Podsjećamo, Tursku i Siriju su početkom prošle sedmice pogodili razarajući zemljotresi. Dva zemljotresa u Turskoj bili su magnitude iznad sedam. U obje države ukupno je poginulo više od 34.000 ljudi, ali u Ujedinjenim nacijama strahuju da će konačan broj biti mnogo veći.

Uništen je veliki broj građevina, među kojima su i one novije gradnje. Otuda i velika sumnja da nisu poštovani građevinski propisi. U Turskoj su izdata 133 naloga za hapšenje osumnjičenih za nepropisnu gradnju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79