Regija BiH Premier kladionice u 2019-toj godini imale dobit od 44 miliona KM, a...

Premier kladionice u 2019-toj godini imale dobit od 44 miliona KM, a radnicima plate davali po 375KM

Kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa u prvi je plan izbacila čitav niz moralnih deformacija u bosanskohercegovačkom društvu. Jedna od njih svakako su i pojedini biznismeni, koji ne bi željeli podnijeti ni najmanji dio tereta krize, već bi sav taj teret radije u cjelosti isporučili državi i radnicima.

Proteklih sedmica “ekonomski analitičari”, bliski navedenim poslodavcima, uporno zastupaju tezu da država, u konkretnom slučaju entitet Federacija Bosne i Hercegovine, treba da preuzme sve finansijske obaveze poslodavaca, što znači da pokrije svima, pa i najbogatijim firmama, sve finansijske obaveze dok traje kriza. Cilj maksimalnog pritiska jeste da se vlasnici velikih kompanija oslobode bilo kakve odgovornosti prema svojim radnicima.

Primjera radi, Premier World Sport d.o.o., kao najveća kladioničarska firma u BiH sa više od 1.000 uposlenih, ostvarila je u 2019. godini dobit veću od 44 miliona KM. Uzimajući u obzir broj uposlenika, te izdvajanja za neto plaće ove kompanije, procječna neto plaća uposlenika je samo 375 KM.

Poređenja radi, prosječna neto plaća u FBiH za februar ove godine iznosila je 934 KM prenosi Faktor.

Ovo su kompanije čija se dobit mjeri u milionima KM, a plaće radnika su mizerne: Treba li država pomoći ovakvim “gazdama”?

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
LM