Premijer Crne Gore položio vijenac, građani ga uklonili

Delegacija crnogorske Vlade položila je vijenac na grob kralja Nikole u Ćipuru kod Cetinja povodom 100 godina od njegove smrti, a revoltirani građani ubrzo su ga zatim uklonili i s njega skinuli trobojku, prenosi Tanjug.

Delegaciju Vlade predvodio je premijer Zdravko Krivokapić, a polaganje vijenca je tokom intoniranja himne proteklo uz zvižduke okupljenih građana.

Građani su skandirali “Nije ovo Srbija”. Čuli su se i povici “Ua, izdajnici”.

Krivokapić je povodom godišnjice smrti kralja Nikole poručio da Crna Gora ima koga da slijedi.

Iskazujući pijetet prema čovjeku koji je bio državnik, ratnik, diplomata, mudrac, pjesnik i što je najvažnije – reformator, Krivokapić je nakon polaganja vijenca kazao da je kralj Nikola Prvi bio “lider nove vizije Crne Gore”.

Skup je obezbjeđivao veliki broj pripadnika policije, koji su bili u kordonu između delegacije Vlade, okupljenih građana i Dvorske crkve na Ćipuru, u kojoj se nalaze posmrtni ostaci kralja Nikole.

Grupa građana okupila se na Cetinju u znak protesta zbog pologanja vijenca na grob kralja Nikole.

Kralj Nikola Prvi živio je u izgnanstvu i nije dočekao da se vrati u Crnu Goru.

Umro je 1. marta 1921. u Kap Antibu, u Francuskoj, sahranjen je u italijanskom gradu San Remu, u Ruskoj crkvi, gdje je počivao do 1989., kada su njegovi posmrtni ostaci preneseni na Cetinje, u Dvorsku crkvu na Ćipuru.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79