Premijer Fadil Novalić iza rešetaka sarajevskog zatvora: “Ovo je bez sumnje veliki napredak”

Sarajevski kazneno-popravni zavod primjer je kako bi trebali funkcionirati svi drugi zatvori u Bosni i Hercegovini, smatra federalni premijer Fadil Novalić koji je danas s federalnim ministrom pravde Matom Jozićem posjetio ovu ustanovu.

“Vidjeli smo da je sve na vrlo visokom nivou, tehnološki i personalno, i mislimo da ovo prenesemo u sve druge zatvore u BiH – rekao je Novalić, navodeći da je cilj posjete sagledavanje uslova u zatvorima, prvenstveno sigurnosnih nakon što su urađene promjene.

Naglasio je da sarajevski kazneno-popravni zavod bez sumnje pokazuje veliki napredak te potpunu humanu sigurnost.

Direktor ovog zavoda Faruk Zupčević je istakao da je zatvor u potpunosti rekonstruisan nakon bijega zatvorenika i formiranja nove uprave.

“Nivo sigurnosti je najkvalitetniji, a pokazatelj toga su zakazane posjete predstavnika zatvora iz BiH i drugih država. Napravljen je ‘zatvor u zatvoru’, opremljen je najboljom opremom, tako da je sada nemoguće unijeti nešto nedozvoljeno u zatvor – rekao je Zupčević.

Podsjetio je da će ovaj zatvor biti prebačen na Igman.

Premijer Novalić će danas posjetiti i zenički zatvor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79