Premijer Forto naglasio: Ustavna kriza je pokriće za korupciju političkih lidera

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je Strategiju za borbu protiv korupcije KS 2022-2023 i akcioni plan za njenu provedbu.

Premijer KS Edin Forto je rekao da korupcija izjeda bh. društvo, te da je usvajanjem ovog i nekih ranijih sličnih dokumenata Vlada napravila iskorak i na taj način postala primjer ne samo u BiH, nego u cijeloj regiji.

– Do te mjere korupcija utiče na naše društvo da mi trenutno imamo najviše međunarodne zvaničnike iz Brisela, Vašingtona, Berlina koji tvrde da je ustavna kriza u BiH ustvari pokriće za korupciju političkih lidera – rekao je Forto na konferenciji za novinare nakon tematske sjednice Vlade KS.

Ministrica pravde i uprave KS Darja Softić Kadenić je navela da je dio ove strategije već implementiran ili su počeli raditi na tome. Podsjetila je da je Skupština KS ove sedmice usvojila izmjene Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u KS, kao i Nacrt zakona o prevenciji i spriječavanju korupcije KS. Dodala je da je to jedan od najvažnijih pravnih okvira kojim će se kompletirati antikorupcioni pravni okvir u KS.

Jedan od osnovnih ciljeva usvojene dvogodišnje strategije, kako je kazao šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduan Kafedžić, jeste da se nosioci javnih funkcija stave pod što veći pritisak, te da rade odgovornije i efikasnije.

Govoreći o ciljevima uvojene strategije, Kafedžić je izdvojio jačanje integriteta institucija kroz primjenu savremenih informacionih tehnologija, te transparentnost.

– To podrazumjeva uspostavu registara ugovora o djelu što je već započeto sa nadležnim ministarstvom, zatim uspostavu registra javnih poziva za izbor i imenovanje u organe nadzora upravljanja i rukovođenja u javnom sektoru, dakle registar konkursa imenovanih lica. Imat ćemo na jednom mjestu uspostvaljen registar javnih oglasa za prijem u radni odnos u javni sektor KS koji će biti povezan sa svim drugim registrima – naveo je Kafedžić.

Kroz ovakav vid transparentnosti, kako je dodao, očekuju da politike koje postavljaju svoje ljude mogu vršiti monitoring i blagovremeno sankcionisati sve nosioce javnih funkcija koji nisu dostojni da ih obnašaju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79