Premijer Forto traži da zbog smrti djevojčice Džene Gadžun budu izrečene najstrožije kazne

Premijer Forto traži da zbog smrti djevojčice Džene Gadžun budu izrečene najstrožije kazne


Skupština Kantona Sarajevo na drugom dijelu 45. Radne sjednice raspravljat će o Informaciji Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo o slučaju preminule djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja, sa inspekcijskim nalazom Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo – Inspektorat, sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić kazao je da ga je direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu obavijestila da je dijete od četiri godine dovedeno u ovu ustanovu u stanju moždane smrti te da će oni poduzeti dijagnostičke postupke kojima će se utvrditi razlozi njene smrti.

– Ispred Ministarstva sam tražio da se dostave odluke o problematične ordinacije. To su ordinacija “Dr. Rožajac” i “Dr. Bejtović”. Saznao sam da imaju međusobni ugovor o pružanju anestezioloških usluga. Problem je nastupio što prema zakonu ordinacije ne mogu da vrše zahvate u općoj anesteziji. Ovaj slučaj je pokazao koliko je naš zdravstveni sistem nakaradno ustrojen – dodao je Vranić.

Napomenuo je da Ministarstvo zdravstva nema nadležnost jer je inspekcijski nadzor oduzet nadležnosti Ministarstva.

– Nemam nalaz obdukcioni niti sam ga dobio. To je u nadležnosti Tužilaštva. Molim da se ne crtaju mete na kolege za koje znam da dobro rade svoj posao – rekao je te pozvao zastupnike da se ova tačka dnevnog reda ne pretvori u politikanstvo.

Edin Forto, premijer KS iskazao je saosjećanje sa porodicom djevojčice.

– Želim da pozovem Tužilaštvo da nađe ko je odgovoran, da zatraži na Sudu najstrožiju moguću kaznu. To je poruka koju možemo svi jedinstveno poslati, da neko ko je odgovoran završi u zatvoru – rekao je Forto.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija