Premijer i ministar tvrde: Analiza kisika pokazala da je bolji od traženog

Premijer Republike Srpske Radovan Višković i ministar zdravlja Alen Šeranić saopćili su danas da je laboratorija iz Beograda dobila rezultate analize kisika iz banjalučkog UKC-a, koji govore da se koristi medicinski kisik za liječenje pacijenata.

“Takozvana afera ‘Kiseonik’, koja je nametnuta, niti je postojala niti postoji, što daju rezultati referenetne ustanove koja je izvršila analizu kisika koji se daje u našim ustanovama i našim pacijentima.

Uzorak uzet 28. septembra 2021. je pokazao da je čistoća kisika na jednoj lokaciji 99,90 posto, a na drugoj 99,92 posto. Ovo znači puno bolje nego je propisano zakonom, jer da bismo nešto tretirali kao lijek, čistoća treba biti minimum 99,50”, rekao je Višković.

On je kazao da je u ostalim bolnicama čistoća oko 99,93, a u Prijedoru 99,96 posto.

“Odgovorno tvrdim, kao predsjednik vlade, da sve što je spinovano, sada pada u vodu. Očekivali ste da RS ostane bez kisika i tako ugrozi živote pacijenata, ali to nećete dobiti i nećemo vam to omogučiti”, dodao je.

On je najavio krivične prijave protiv svih su prouzrokovali štete zdravstvenom sektoru RS-a i pacijentima koji su koristili kisik u momentu afere i koji su imali određene probleme zbog priče u javnosti.

Aferu “Kiseonik” prošle sedmice je otkrio gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković kazavši da UKC RS-a koristi tehnički (industrijski) gas umjesto medicinskog kisika.

Nakon nekoliko dana pokušaja diskreditacije Stanivukovića, Vlada RS-a je odlučila da se uzme uzorak kisika iz UKC-a i provjeri u laboratoriji u Beogradu.

Kao što smo već pisali, to je mimo zakona s obzirom da je Kontrolna laboratorija Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH nadležna za ispitivanje i kontrolu kvaliteta lijekova i ocjenu dokumentacije o kvalitetu lijeka (farmaceutsko-hemijsko-biološki-mikrobiološki).

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković je nakon odluke Vlade RS-a da uzorkuje kisik u Beogradu poručio da će sačekati rezultate analize, a zatim predočiti nove i kako je rekao – neoborive dokaze da su zdravstvene ustanove koristile tehnički gas i da su namještali tendere firme i ljudi bliski aktuelnoj vlasti odnosno SNSD-u.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79