Premijer KS o protestu zdravstvenih radnika: Problemi se rješavaju za pregovaračkim stolom, ne na ulici

Premijer KS o protestu zdravstvenih radnika: Problemi se rješavaju za pregovaračkim stolom, ne na ulici


Premijer Kantona Sarajevo, Nihad Uk, reagirao je povodom nastavka protesta zdravstvenih radnika, istaknuvši kako je Vlada KS potpuno svjesna izazova s kojima se zdravstveni radnici suočavaju, te da se rješenja ne nalaze na ulici, već za pregovaračkim stolom.

„U protekle dvije godine uspjeli smo osigurati tri povećanja plata, uz nove kolektivne ugovore, što predstavlja najveće povećanje ikada u našem zdravstvenom sektoru,“ naglasio je premijer Uk, dodajući da su kolektivni ugovori potpisani u oktobru 2023. godine i ostaju na snazi do aprila 2025. godine.

Premijer je također podsjetio da su sindikati, prema važećim ugovorima, obavezani da ne pozivaju na štrajk za pitanja koja su ugovorom uređena, ukoliko se sva prava i obaveze primjenjuju u cijelosti.

„Trenutni koeficijent od 3,25 KM je maksimum koji Vlada može ponuditi do novog kolektivnog ugovora. Pozivam sindikate na razumijevanje trenutne situacije i prihvatanje ponuđenih uvjeta, kako bismo nastavili osiguravati kvalitetne zdravstvene usluge za građane i radili na dugoročnim rješenjima,“ zaključio je premijer Uk.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija