Premijer Nikšić poručio: Online fiskalizacija ključna za borbu protiv sive Ekonomije

Premijer Federacije BiH, Nermin Nikšić, izjavio je da Federacija ima mogućnost dodatnog zaduživanja, ali naglašava da nova zaduženja neće biti korištena za popunjavanje budžetskih rupa.

Umjesto toga, Vlada će se fokusirati na borbu protiv sive ekonomije, s ciljem njenog smanjenja na najmanju moguću mjeru.

“Nećemo sigurno ići u nova zaduženja kako bismo popunjavali budžetske rupe. Federacija BiH ima prostora za zaduživanje i da opet ostane među najmanje zaduženim u regiji, ali ćemo ta zaduženja koristiti isključivo za izgradnju infrastrukturnih projekata,” istakao je Nikšić.

Premijer je također najavio planove za saniranje budžetskih rupa putem online fiskalizacije i smanjenja sive ekonomije. “Sasvim je jasno da potpuno eliminisanje sive zone neće biti moguće, ali ćemo je svesti na najmanju moguću mjeru. Set fiskalnih zakona je u najvećoj mjeri završen i fiskalizacija mora dostići taj nivo. Bez adekvatne fiskalizacije, neodgovorno bi bilo ući u avanturu smanjivanja doprinosa,” dodao je Nikšić.

Naglasio je važnost komunikacije sa stručnjacima u provedbi ovih strateških opredjeljenja Vlade, ističući da će podrška stručnjaka biti ključna za uspjeh reformi. “U provedbi najvažnijih reformi koristit ćemo resurse struke,” zaključio je premijer.

Nikšić je optimističan da će online fiskalizacija značajno doprinijeti poboljšanju fiskalne discipline i transparentnosti, što će u konačnici omogućiti bolje upravljanje budžetom i jačanje ekonomije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79