Premijer Nikšić: Vladajući političari u našoj zemlji bave se isključivo etničkim podjelama

Predsjednik SDP-a i premijer FBiH Nermin Nikšić se osvrnuo na društvenim mrežama na prijetnje Milorada Dodika i na neodlazak visokog predstavnika Christiana Schmidta u Banju Luku.

On poručuje da nije politika vika i svađa, nego rad i jačanje savezništava.

– Dugo, predugo rekao bih, vladajući političari u našoj zemlji bave se isključivo etničkim podjelama i to tako da šire mržnju i strah među ljudima i narodima. Nisu ni pomišljali da bi bilo bolje da se za prava svojih naroda i sigurnost građana bore gradeći porušene mostove na povratku izgubljenog međusobnog povjerenja.

Naravno, ti političari dobro znaju da su najveći problemi građana u sva tri naroda isti: nezaposlenost, korupcija, loša ekonomska situacija i nesigurnost. Znaju oni dobro da im je jedini način opstanka skretanje pažnje sa svakodnevnih problema. Zato se opredjeljuju za širenje straha i podizanje tenzija.

Mi ne želimo sudjelovati u toj, za građane i za državu, opasnoj igri. Populizam i površnost postaju matrica ponašanja na našoj političkoj sceni.

Zastrašujuća je i količina bijesa i antagonizma koja je sa svih strana usmjerena ka predstavnicima međunarodne zajednice, našim važnim saveznicima u jačanju države.

Koliko je to moguće držimo se podalje od, za građane, beskorisnih prepucavanja. U isto vrijeme trudimo se da radimo na rješavanju stvarnih problema. Svoju aktivnost fokusirali smo na usvajanje zakona, poboljšanje ekonomije, zadržavanje postojećih radnih mjesta i otvaranje novih. Svoje vrijeme trošimo da uradimo sve što možemo da bismo postali dio Evropske unije.

Poražavajuća je spoznaja da zaposjednuti potrebom da sebe i svoje isprazne floskule stave u prvi plan, pojedini političari i njihovi poslušnici i trabanti, u potpunosti zaboravljaju ko su stvarni i dokazani prijatelji BiH.

Istovremeno ti isti političari svoje blagostanje stavljaju ispred općeg interesa i spremni su ugroziti i građane i državu samo da ne bi odgovarali za svoje riječi i djela.

Razlika između dobrih i loših političara se najviše ogleda u tome da li su spremni preuzeti odgovornost za ono što kažu i urade ili postavljaju narod kao živi zid, da bi sebe zaštitili od svake vrste odgovornosti.

Sve ove godine iza rata ti takvi nesposobni i korumpirani političari nas drže u strahu od novog rata. Među njima je mnogo onih koji ni tada nisu uzeli puške u ruke da brane državu i narod, a vjerovatno ne bi ni sada.

U sveopćoj histeriji i takmičenju ko će dati „objektivniju“ analizu poteza visokog predstavnika zaboravljaju koliko su puta nakon rata ili samo u posljednjih osam godina tražili da predstavnici međunarodne zajednice urade posao koji nisu bili u stanju sami završiti.

Zato ovih dana svjedočimo javnom linču i prozivkama onih čiju smo pomoć do jučer tražili. Koga je briga – važno je po ustaljenoj praksi izaći u javnost, osuti paljbu, proglasiti nekoga izdajnikom, kukavicom i bez ikakvog iole objektivnog promišljanja dodatno dizati tenzije.

Ima politike i mimo galame i tenzija. Ne rješavaju se stvari tako.

Pustite pravosuđe i institucije države da rade svoj posao, a posebno prestanite da plašite ljude u ovoj zemlji. Ne pristajemo da izazivate strah kod građana samo zato što pojedini političari ne žele odgovarati za svoja (ne)djela, za korupciju i nezakonite postupke.

Mi ćemo uporno i tvrdoglavo nastaviti raditi na rješavanju konkretnih problema i ne treba nam etnička dimna zavjesa iza koje bismo krili svoju nesposobnost i zloupotrebe položaja.

Bosna i Hercegovina je neprikosnovena, a prava svih građana i svih naroda su garantovana Ustavom BiH. Neka se niko ne igra s tom činjenicom. Ugrožavanje građana i države bi prouzročilo odgovarajuću reakciju domaćih, ali i međunarodnih snaga prijatelja Bosne i Hercegovine, ali i njenih građana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79