Premijer Slovenije: BiH zaslužuje najveću političku poruku podrške

Prijedlog da se Ukrajini i Moldaviji dodijeli status kandidata za članstvo u EU jasna je poruka dvjema zemljama da mogu računati na članstvo u EU, rekao je premijer Robert Golob nakon zatvorene sjednice parlamentarnih odbora za vanjsku politiku i poslove EU.

Prema njegovim riječima, BiH zaslužuje i političku poruku podrške na samitu EU.

Kandidatski status Ukrajini
Poslanici su na zajedničkoj sjednici odbora jednoglasno usvojili rezolucije o vanjskoj politici Slovenije pred Evropskim vijećem u Briselu u četvrtak i petak, na kojem će lideri odlučiti o davanju statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji, rekao je premijer Slovenije Robert Golob.

Ministri EU zaduženi za evropska pitanja složili su se danas na sastanku u Luksemburgu da EU Ukrajini odobri status kandidata.

Konačnu odluku donijet će lideri EU na samitu.

BiH zaslužuje poseban tretman
Golob samit vidi kao priliku za napredak, posebno za evropski put Bosne i Hercegovine.

– Smatramo da je BiH ta koja zaslužuje najveću političku poruku podrške – rekao je premijer, ističući da kao što Ukrajina nije odgovorna za divljački rat, tako ni BiH nije odgovorna za sadašnje stanje tamo.

– Po našem mišljenju, BiH zaslužuje poseban tretman i jasnu poruku podrške. Razumijemo njihove unutrašnje izazove, ali želimo da što prije postanu kandidati za članstvo u EU – rekao je. U tom svjetlu, sastanak je pozvao na dubinske razgovore o zapadnom Balkanu uporedo s razgovorima o dodjeli statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji na samitu EU.

Golob je već prošle sedmice tokom posjete Briselu, gdje se sastao i sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, najavio da će na samitu EU predložiti da se BiH dobije status kandidata. Na to je u pismu Michelu pozvao i predsjednik Republike Borut Pahor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79