Premijerka BPK-a osudila potez Ramovića: “Ne treba nam pomoć Vučića, on ima dovoljno problema u svojoj državi”!

Premijerka BPK-a osudila potez Ramovića: “Ne treba nam pomoć Vučića, on ima dovoljno problema u svojoj državi”!


Aida Obuća, premijerka Bosansko-podrinjskog kantona, smatra da je gradonačelnik Ramović postupio ishitreno obraćajući se molbom za pomoć predsjedniku Srbije, koji “sa virusom COVID-19 ima dovoljno problema u svojoj državi”.

– Nije vrijeme za populizam, ovo su trenuci kada patriotizam dolazi do izražaja, a što su već potvrdili privrednici koji su za Kantonalnu bolnicu Goražde nabavili respiratore i počeli proizvoditi zaštitnu opremu za cijelu državu Bosnu i Hercegovinu. Stoga smatram ishitrnim traženje pomoći od predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, koji sa virusom COVID-19 ima dovoljno problema u svojoj državi. Apelujem na sve da se suzdrže od ovakvih postupaka koji mogu narušiti sistem koordinacije i pomoći na nivou BiH, FBiH i kantona. Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde bila je i ostat će na usluzi kako građanima Goražda, tako jednako i prema građanima općine Pale i Foča u FBiH – navela je premijerka Obuća u javnom saopćenju. Ona se zahvalila svim građanima BPK Goražde što se u ovim vanrednim i za sve nas teškim okolnostima pridržavaju mjera i naredbi Kantonalnog štaba civilne zaštite i Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Posebno se zahvalila sugrađanima starije životne dobi, koji, kako je navela, su uvijek disciplinovani i u potpunosti poštuju sve mjere.

– Država Bosna i Hercegovina i sve njene institucije u ovom trenutku posvećeni su zaštiti stanovništva Bosne i Hercegovine i jačanju našeg zdravstvenog sistema. Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde spremno odgovara na sve probleme u zaštiti ljudi od virusa COVID-19. Naš kanton ima snažnu podršku od države Bosne i Hercegovine što dokazuju postupci i pomoć od Predsjedništva Bosne i Hercegovine , Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, navodi se dalje u saopćenju premijerke Obuća (SDA).

Premijerka Obuća također navdi da je Bosansko-podrinjski kantona dobio konkretnu finansijsku pomoć od Vlade Federacije BiH koja je za početak odobrila 200.000 KM za Kantonalnu bolnicu Goražde, prenosi Slobodna Bosna.

Istaknula je da je od pojave prvog slučaja virusa COVID-19 na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde osigurano više od 650.000 KM za nabavku neophodne opreme i zaštitnih sredstava, a da su procedure nabavke u toku.

– Cijenjeći da je i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine teško stanje, smatram da zajedno sa predstavnicima viših nivoa vlasti treba koordinirano raditi kada je u pitanju osiguravanje pomoći iz drugih izvora. Samo tako možemo osigurati da se nabavlja zaista ono što je neophodno i prioritetno – poručila je.

Zahvalila se zdravstvenim radnicima, medijima, policiji, civilnoj zaštiti, Crvenom križu, radnicima u trgovinama, radnicima u javnoj službi, volonterima i svima onima koji svako na svoj način daju ogroman doprinos u ovoj borbi.

– Dragi sugrađani, vi najbolje znate kako je to biti u izolaciji i kako se na najbolji način, iz svega ovog može izaći kao pobjednik. Snaga naše Bosne i Hercegovine ste vi njeni građani, snaga svih nas je u jedinstvu, solidarnosti i brigi za druge, a mi najbolje znamo kako se možemo boriti i izboriti za pobjedu, pa tako i ovu sa virusom COVID-19 – poručila je premijerka BPK.

Podsjećamo, gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović obratio se molbom predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za pomoć u suzbijanju koronavirusa u Goraždu.

“Poštovani predsjedniče Vučić, pišem Vam iz grada Goražda sa istoka Bosne i Hercegovine. Kao što znate, zdravstvena situacija izazvana pandemijom koronavirusa izuzetno je složena a naš zdravstveni sistem u veoma teškoj situaciji i teško ćemo odgovoriti ako se stanje pogorša”, npisao je Ramović u pismu koje je uputio bez suglasnosti gradskog vijećnika.

U pismu je tražio pomoć u testovima, respiratorima i dezinfekcijskim sredstvima.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija