Preminula bh. producentica Amira Lekić, u 48. godini života

 

U Sarajevu sinoć preminula bh. producentica Amira Lekić, u 48. godini života.

Udruženje filmskih radnika potvrdilo je vijest o njenoj smrti uz najiskrenije saučešće porodici, kolegama i prijateljima.

“S velikom tugom obaviještavamo članove i kolege da nas je sinoć napustila naša članica producentica Amira Lekić”, naveli su.

Amira Lekić je rođena 1975. u Woodstocku, Kanada. Diplomirala je na Univerzitetu u Windsoru na međunarodnim odnosima. Od 1999. živjela je u Sarajevu, gdje je radila u međunarodnim razvojnim agencijama, poput nevladine organizacije Save the Children.

Od 2007. godine počela je raditi u filmskoj kući Deblokada, gdje kao izvršna producentica, između ostalih projekata, učestvuje i u produkciji filmova “Za one koji ne mogu da gore” i “Otok ljubavi” Jasmile Žbanić, te “Cure – život druge” Andree Štake.

Od 2015. godine radila je kao slobodna izvršna producentica i menadžerica produkcije te sarađivala sa SCCA/pro.bom na mnogobrojnim projektima, uključujući i film “Smrt Sarajeva” Danisa Tanovića, zatim s Deblokadom na filmu “Muškarci ne plaču” Alena Drljevića, kao i s ostalim produkcijama u regionu, poput Embassy Films u Dubrovniku i Division Productions u Ljubljani.

Amira je radila i na produkciji filma “Quo Vadis, Aida?” Jasmile Žbanić, koji je bio nominiran za nagradu Oscar Američke filmske akademije za najbolji međunarodni film. Bila je dugogodišnja članica Udruženja filmskih radnika i članica EAVE mreže piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79