Preminula profesorica Dženana Bijedić: Studenti se opraštaju emotivnim statusima

Preminula je profesorica Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu Dženana Bijedić, objavljeno je na Facebook stranici Asocijacije studenata arhitekture.

– Sa velikim žaljenjem i tugom vas obavještavamo da je preminula naša draga profesorica, Dženana Bijedić. Njen osmijeh je svake godine dočekivao nove generacije, a njen optimizam nije prestajao ni u najtežim danima. Arhitektonski fakultet je izgubio još jednog profesora kojeg ćemo se sjećati po dobrom! Ovim putem želimo uputiti iskreno saučešće njenoj obitelji i prijateljima – napisali su studenti u objavi.

Objavila dvije knjige

Pored studenata, od ove cijenjene profesorice se opraštaju i kolege. Profesor Ahmed Hadrović je napisao da je ostala ista čak i onda kad je saznala da boluje od teške bolesti.

– Kada je saznala da ima tešku bolest i uskoro potom bila podvrgnuta složenim kirurškim zahvatima, Dženana je „ostala ista“, mentalno raskošna , hrabra, uvijek dotjerana i lijepa. Činilo se da je sve ono što je pretrpjelo njeno fizičko tijelo pripada prošlosti, a da je ona svim svojim bićem u sadašnjosti i okrenuta budućnosti. Ne bih to nazvao „optimizmom“, kako često opisujemo život ljudi koji su bili izloženi sličnim zdravstvenim problemima, već dubokim i postojanim razumijevanjem života koji nastaje, traje i biva preseljen u neke druge sfere. Ovakvom karekteru profesorice Dženane sam se divio i zbog činjenice da je upravo od trenutka njenog saznanja o svojoj bolesti, uradila najviše u svojoj akademskoj karijeri: objavila je dvije knjige, veći broj visokoreferentnih znanstvenih radova, vodila nekoliko međunarodnih znantvenih konferencija i projekata, mentorirala studente na master i doktorskim studijama…
Bogata pozitivna energija

Najljepše od svega, dobila je „titulu nene“ nakon što je njena kćerka Dina (alumni na Medicinskom fakultetu u Grazu), rodila sina. Vjerovao sam da je profesorica Dženana sa ovom „titulom“ dobila golemu životnu energiju i, kao njen kolega, bio sretan i ohrabren.

Ostvarena kao supruga, majka, „nana“ (…), kao dizajner u arhitekturi i urbanizmu, kao autor u arhitektonskoj literaturi (…), profesorica Dženana je svoju bogatu pozitivnu energiju prenijela na mladi naraštaj akademskog kadra na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Mislim da je to njezin novi život – napisao je prof. Hadrović.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79