Preminuo akademik Serafin Hrkać

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine obavijestila je danas, 13. aprila 2021. godine da je preminuo redovni član akademik Serafin Hrkać.

Nihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

“Akademik Serafin Hrkać rođen je 1942. u Izbičnu, općina Široki Brijeg, BiH. Osnovnu školu završio u Izbičnu, nižu gimnaziju i malu maturu u Lištici (Š. Brijeg), višu klasičnu gimnaziju u Sinju i Dubrovniku.

Filozofsko-teološki studij počeo na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu a završio na Pontificium Athenaeum Antonianum u Rimu.

Za svećenika je zaređen 1966. Studij klasične filologije završio je u Rimu gdje je (1971.) i doktorirao odbranom disertacije: De vita et operibus Nicolai Modrussiensis – De mortalium felicitate dialogus (editio critica cum fontibus). Nostrifikacija akademskoga gradusa obavljena je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Predavao u Splitu, Visokom, Humcu kod Ljubuškog, Širokom Brijegu. Godine 1992. počeo predavati latinski jezik na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, a od 1995. latinski jezik i filozofiju na Pedagoškom fakultetu istog Sveučilišta.

Doktorat iz filozofije postigao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (1997.) odbranom disertacije Izlaganje o univerzalijama u djelu Antuna Žderića Enchyridion in universam aristotelico-scoticam logicam.

Akademske godine 1999/2000. bio je voditelj odjela na novoutemeljenom studiju filozofije, a od akad. g. 2001/2. pročelnik odjela na novoutemeljenom studiju latinskog jezika. Redoviti je član Hrvatskog društva za znanost i umjetnost (HDZU) od g. 2000., a od g. 2002. dopisni član ANUBiH. Direktor je Instituta za latinitet.

Urednik je naučnih izdanja u ZIRAL-u – izdavačkoj kući hercegovačkih franjevaca u Mostaru. Uz nastavni rad bavio se prevodilačkim i istraživačkim radom iz filologije, filozofije i leksikografije, te proučavanjem franjevačkog školstva u Bosni i Hercegovini.

Objavio je preko 20 djela. Dobitnik “Priznanja za jačanje i razvoj Sveučilišta u Mostaru” u povodu 35. obljetnice Sveučilišta u Mostaru. Godine 2014. dobio je i javno priznanje Zlatna plaketa “Grb Grada Širokog Brijega”, navodi se u saopćenju ANU BiH.

Sprovod akademika Serafina Hrkaća bit će obavljen u srijedu 14. 4. 2021. godine na groblju Mekovac u Širokom Brijegu.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79