Preminuo Dragutin Drk, čovjek koji je 50 godina vodio Vindiju

Danas je u Varaždinu u 84. godini preminuo Dragutin Drk, vlasnik kompanije Vindija i jedan od najznačajnijih hrvatskih privrednika.

“S velikom tugom želimo vas obavijestiti kako je u ponedjeljak ujutro, 8. februara, iznenada preminuo generalni direktor i predsjednik Uprave Grupe Vindija, gospodin Dragutin Drk”, stoji u obavijesti Vindije.

Dugi niz godina bio je na čelu poslovnog sistema Vindija koji je iznjedrio cijeli niz velikih brendova u prehrambeno-prerađivačkoj industriji, prenosi Index.

Drk je rođen 25. septembra 1937. u Varaždinu. Završio je srednju mljekarsku školu. U Vindiji, koja se tada zvala Gradska mljekara Varaždin, zaposlio se 1961. godine na mjestu poslovođe. Od 1961. do 1965. uz rad studira ekonomiju, a direktor postaje 1965. godine.

Tokom privatizacije s vremenom je postao većinski vlasnik firme s više od 90 posto dionica i jedini član Uprave Vindije.

Kompanija se širila i prerasla u grupu, kupnjom Koke, otvorenjem stočne hrane, pokretanjem Vindona te kupovinom niza drugih fabrika u regiji.

U javnosti i medijima se rijetko pojavljivao, slovio je kao vrlo samozatajan biznismen. U jednom od njegovih posljednjih javnih istupa govorio je o poslovanju tokom korona-krize. Brojkama je opisao značaj Vindije za domaću ekonomiju.

U Grupi Vindija, rekao je tada, radi oko 3.700 radnika, a poslom je uz nju vezano još oko 1.400 kooperanata, što znači da se radi o čak 5.000 porodica koje žive od prodaje Vindijinih domaćih proizvoda.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79