Preminuo glavni državni revizor i bivši ministar finansija Dragan Vrankić

Dragan Vrankić bosanskohercegovački političar i istaknuti član stranke Hrvatske demokratske zajednice umro je u nedjelju 6. oktobra. Vrankić je rođen 23.01.1955. godine u Trebižatu, Općina Čapljina.

Osnovnu školu i gimnaziju završio u rodnom mjestu. Stekao zvanje diplomiranog ekonomiste na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku. Svoju političku karijeru počinje kao zamjenik ministra finansija u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona, a poslije toga je dva puta biran za zastupnika u skupštini Federacije Bosne i Hercegovine.

Od 2003. do 2006. godine je obnašao dužnost ministra finansija Federacije Bosne i Hercegovine.

Na općim izborima 2006. godine je izabran za zastupnika u Zastupnički dom PS BiH, ali je napustio tu dužnost kada je izabran za ministra trezora i finansija Bosne i Hercegovine. Kao ministar finansija i trezora BiH vršio je i dodatne funkcije guvernera BiH za Međunarodni monetarni fond (MMF), člana Fiskalnog vijeća BiH, Stalnog odbora za finansijsku stabilnost BiH, nacionalnog koordinatora za Instrument pretpristupne pomoći (IPA), predsjedavajućeg Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, člana Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita BiH te člana Stalnog zajedničkog odbora visokih predstavnika država nasljednica bivše Jugoslavije, piše Avaz.

U razdoblju od 2010. do 2014. bio je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH ga je, 28.10.2015., a Dom naroda 10.11.2015. imenovao za generalnog revizora Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine, što je bila zadnja funkcija koju je obnašao.

Detalji ispraćaja i pogreba bit poznati kasnije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments