Preminuo Muharem Salkanović, imao je 12 djece i 65 unučadi

Romski car i romski sudija Muharen Salkanović (65) preminuo je od korone u italijanskom gradu Montebelunu, oblast Venecije, gdje je ove sedmice sahranjen, potvrdila je njegova porodica.

Salkanović je imao veliki autoritet u romskoj zajednici Evrope i svijeta, mnogima je pomagao, naročito siromašne sunarodnike ali i ostale, naročito u rodnom kraju.

Nedavno je donirao 20.000 KM za igradnju ograde na romskom groblju u Banjoj Luci. U Bosanskoj Gradiški je, zajedno sa rodbinom i potomcima posjedovao veliko bogatstvo u nekretninama. Volio je Bosansku Gradišku, gdje su njegovi roditelji doselili iz Bosanskog Petrovca, a ovdje posljednjih desetak godina investirao 5.000.000 KM. Izgradio je, pored ostalog, luksuzni motel “Itali”, piše Srpskainfo.

Muharem je iznad svega bio velika dobričina. Njegova riječ u brojnoj porodici i među Romima se slušala i uvažavala. Kada god je nekome bilo teško, on je pomagao ili posredovao. Tako su mnogi problemi rješavani. Često je govorio da se prvo mora poštovati Božija pravda, bez obzira kome bilo pravo a kome krivo i držati do časti i obraza – ispričao je Muharemov prijatelj Saša Trkulja.

On kaže da je Muharem imao 12 kćeri i sinova, 65 unučadi i devetoro praunučadi.

On je o svima brinuo, usmjeravao, savjetovao i organizovao porodičnu zajednicu. Svi su zato stvorili pozamašna imanja i niko nije nezbrinut. Govorio je da porodica, zajednica ili društvo miraju biti složni, da se o svemu moraju dogovarati i poštovati prvoga među sobom – kazali su Muharemovi prijatelji u Bosanskoj Gradiški.

Sahranjen je uz veliko prisustvo policije i karabnjera koji su brinuli za bezbjednost i poštovanje epidemioloskih mjera. Svi vodeći mediji u Italiji izvijestili su o njegovoj smrti konstatujući da je preminuo poglavar Roma. Zbog smrti Muharema Salkanovića, o kojem smo prethodno vise puta pisali, zali brojna romska zajednuca u Bosanskoj Gradišci, ali i ostali građani grada pored Save, kojeg je on veoma mngo volio i često dolazio.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79