Preminuo poznati arhitekta Said Jamaković, projektant Centralne banke u Sarajevu

Od posljedica COVID-19 preminuo je Said Jamaković, poznati arhitekta.

Ovu informaciju na svojoj zvaničnoj stranici objavila je Asocijacija arhitekata BiH (AABiH).

– Nažalost, epidemija COVID-19 odnijela nam je još jednog dugogodišnjeg člana. Od posljedica bolesti preminuo je naš istaknuti kolega, Said Jamaković- navodi se u saopćenju.

Jamaković je rođen u Banjoj Luci 11. decembra 1942. godine. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1967. godine.

– Svoju dugogodišnju plodnu karijeru gradio je u firmama IPSA i Dom, a bio je i direktor Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo u poslijeratnom periodu. Radio je i u sekretarijatu za urbanizam i komunalne poslove grada Sarajeva i u arhitektonskoj firmi Archdesign. Sa suprugom Šefkom autor je brojnih arhitektonskih zdanja poput zgrade Teloptic i Studentske poliklinike. Projektirao je još i zgradu Centralne banke – filijala Sarajevo sa Maidom Ćejvan, Stanicu Banja Luka (sa Živoradom Jankovićem i Tanjom Roš-Dimitrijević, a autor je i prostornog plana Kantona Sarajevo. Sudjelovao je na brojnim domaćim i međunarodnim natječajima. Autor je izložbe Arhitektura grada 1990. sa Aleksandom Levijem, a učestvovao je i na izložbi povodom otvaranja muzeja savremene umjetnosti u Lepzigu. Bio je aktivan član AABiH i jedan od urednika časopisa “Arh” koji je AABiH svojevremeno izdavala. Ovim putem Asocijacija arhitekata izražava iskrenu saučešće porodici, prijateljima i kolegama – navodi se u saopćenju Asocijacije arhitekata BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79