Preminuo poznati snimatelj Hakija Topić

Kao direktor fotografije potpisan je na mnoge filmove poput dokumenatarnih filmova Ćumurdžije, Čudo u Bosni, Trilogija, Nebo iznad Krajolika, Adio Kerida kao i Smrt Jugoslavije.

U 75. godini života preminuo je Hakija Topić. Bio je filmski i televizijski snimatelj. Kameri je nesebično dao više od 45 godina svoga života uvijek nesebično obučavao mlade kadrove, piše Federalna.

Hakija Topić televizijski i filmski snimatelj zaposlio se u nekadašnjoj Radio televiziji Sarajevo 1974. godine. Vrijedno učeći i radeći na svojim oštrim okom za prekrasne kadrove uspio je postao jedan od najprepznatljivih snimateljskih imena u BiH.

Uporedo sa svojim televizijskim i filmskih radom uvijek je rado obučavao nove ne samo snimatelje nego je nesebično dijelio svoje iskustvo i ogromno znanje sa mladim novinarima. Hakija Topić nije bio samo snimatelj on je svojom kamerom kadrirajući svaki kadar, bilo za film ili televizijski prilog unosio sebe davao svoj pečat.

Skoro da ne postoji reditelj, glumac ili novinar u Sarajevu koji nije poznavao Hakiju, rado radio sa njim, razmjenjivao iskustva. Kao direktor fotografije potpisan je na mnoge filmove poput dokumenatarnih filmova Ćumurdžije, Čudo u Bosni, Trilogija, Nebo iznad Krajolika, Adio Kerida kao i Smrt Jugoslavije.

Bio je član Udruženja filmskih radnika. Ostat će upamćen kao vrstan profesionalac, vrijedan i predan poslu ali prije svega kao čovjek koji je uvijek spreman pomoći.

Dženaza Hakiji Topiću bit će sutra u 14 sati na mezarju Grlića Brdo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79