Preminuo predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli (66) preminuo je poslije ponoći u Italiji, potvrdio je njegov glasnogovornik Roberto Cuillo putem Twittera.

U ponedjeljak je saopćeno da je Sassoli u bolnici od 26. decembra zbog ozbiljnih komplikacija s imunitetom, a sat i 15 minuta nakon ponoći je preminuo u istoj bolnici u Avianu, gdje je bio hospitalizovan. Italijanski političar se liječio u francuskoj bolnici u septembru zbog upale pluća, javlja Reuters.

Obavljao je funkciju predsjednika Evropskog parlamenta od 2019. godine, a mandat mu je završavao ovog mjeseca te novi nije očekivan.

Zbog bolesti nije mogao raditi u Strasbourgu u proteklih nekoliko sedmica, a propustio je i godišnju konferenciju Evropske komisije održanu u septembru.

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli u junu ove godine je pozvao da se državama Zapadnog Balkana dopusti ulazak u Evropsku uniju, nazivajući proširenje pozitivnim projektom za mir i prosperitet.

“Proširenje može donijeti ogromne koristi kako regiji tako i Evropi u cjelini i pomoći osigurati stabilan, prosperitetan i miran kontinent”, govorio je Sassoli.

Sve vrijeme svog mandata zagovarao je proširenje EU na države Balkana koje imaju aspiracije da postanu članice.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79