Premoštena Sava: Novi most spojio dvije obale

Novi most koji je u izgradnji u Čatrnji, četiri kilometra uzvodno od Bosanske Gradiške, spojen je. Postavljanjem posljednjeg elementa građevinari su spojili dvije strane, tako da je naša zemlja na još jednom mjestu spojena sa Evropskom unijom.

Radovi su počeli u oktobru 2019. godine i teku po planu. Sada je već izvjesno da će ovaj objekat biti završen u predviđenom roku, do proljeća 2022. godine.

Most je dugačak 426 metara, a širok 22,6 metra. Imat će četiri vozne trake, po dvije u svakom smjeru. U nasip i na gradilištu mosta, na bh. strani u Čatrnji ugrađeno je više od 6.000 kubika betona, 550 tona armature, 500.000 kubnih metara kamena, šljunka i drugih kamenih agregata.

Radi se o zajedničkom projektu BiH i Hrvatske.

Radove na mostu izvodi međunarodni konzorcijum, kojeg čine “Integral inženjering”, “Đuro Đaković montaža” i “Zagreb montaža”. Vrijednost radova je oko 19,57 miliona eura bez PDV-a.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79