Preopasni fentanil stigao u Hrvatsku, gori je od heroina i morfija

Preopasni fentanil stigao u Hrvatsku, gori je od heroina i morfija


U Hrvatskoj su dosad dvije osobe preminule od predoziranja fentanilom, drogom koja je sto puta jača od morfija i 50 puta od heroina, upozorio je nedavno psihijatar Ivan Ćelić s Klinike za psihijatriju Vrapče.

Radi se o muškarcima u dobi od 40 godina, bivšim ovisnicima koji su se u jednom trenutku liječili i u Vrapču.

Predoziranje fentanilom posljednjih godina postaje prava epidemija u SAD-u. U 2021. oko 70.600 ljudi u SAD-u umrlo je od predoziranja drogama koje su sadržavale fentanil. To je najveći broj smrti od predoziranja fentanilom ikad zabilježen u SAD-u.

Nije za očekivati da će EU ostati pošteđena ovog problema. Američki državni sekretar Antony Blinken upozorio je nedavno tijekom zasjedanja UN-a da Europa ima neotkriven problem sa sintetičkim drogama ili će ga uskoro imati.

Fentanil je sintetički opioid, što znači da se proizvodi u laboratorijima, a ne iz biljaka kao što je mak, koji se koristi za proizvodnju opijata poput morfija i heroina, ili koke, koja se koristi za proizvodnju kokaina. Fentanil se proizvodi nizom hemijskih reakcija koje zahtijevaju specijalizirane vještine i pristup hemikalijama koje se nazivaju prekursorima.

Pun hemijski naziv za fentanil je N-(1-(2-feniletil)-4-piperidinil-N-fenil-propanamid. Dobiva se primarno iz piperidina, organskog spoja koji se koristi u sintezi mnogih lijekova.

Ilegalno proizvedeni fentanil sintetizira se uglavnom u Kini, Meksiku i Indiji kao prah ili prešane tablete. Često se miješa s drugim drogama i pretvara u tablete koje nalikuju na druge opioide.

Iako se legalni, farmaceutski fentanil može zloupotrijebiti ili ilegalno prodavati, najnoviji slučajevi predoziranja i smrti u SAD-u povezani su uglavnom s ilegalno proizvedenim fentanilom. Prodavači droge mogu miješati fentanil s ilegalnim drogama, uglavnom stimulansima poput heroina, kokaina, metamfetamina i MDMA-a, kako bi pojačali njihove učinke često bez znanja korisnika.

 



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija