Prepisuje li BiH od Srbije mjere za vrijeme pandemije?

Nakon pojave provog slučaja u našoj zemlji koji je zabilježen 5. marta u Banjaluci, nadležnim institucijama nije dugo trebalo da donesu rigorozne mjere. Kako su tada navodili mjere su uvedene jer su poučeni lošim iskustvom iz drugih zemalja.

Međutim, na društvenim mrežama često se komentariše da li nadležni u našoj zemlji kopiraju mjere i odluke Srbije te kako do sada nisu niti jednu odluku samoincijativno donijeli.

Iz toga razloga mi smo izdvojili nekoliko krucijalnih mjera koje su donijele Srbija i BiH te uporedili da li zaista naša zemlja kopira Srbiju.

Policijski sat

Naime, vratimo se nekoliko mjeseci unazad. Srbija je u borbi protiv koronavirusa uvela “apsolutnu zabranu” kretanja 18. marta 2020. godine. Policijski sat je važio od 20 sati do pet ujutru i ovom odlukom je bilo zabranjen izlazak osobama starijim od 65 godina u gradovima i od 70 godina u ruralnim oblastima. Ovu odluku je 17.marta saopći predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Naša zemlja je ovu odluku uvela samo nekoliko dana kasnije. Naime, broj oboljelih u BiH je rastao iz dahna u dan pa je tako u Republici Srpskoj 21. marta uveden policijski sat, a u Federaciji BiH samo dan kasnije, tačnije 22. marta. Isprva je policijski sat trajao od 18 do 5 sati, a nedugo poslije je pomjeren – od 20 do 5 sati.

Rad kafića

S druge strane, nadležne institucije su u našoj zemlji nekoliko dana prije Srbije donijele nove mjere u cilju suzbijanja širenja koronavirusa. Naime, 18. marta Federalni štab civilne zaštite donio je naredbu da se zabranjuju sva javna okupljanja, obustavlja se rad svim ugostiteljskim objektima za pripremanje i prodaju hrane i pića, restoranima, pizerijama, slastičarnama, nargila barovima, kafe barovima, disko-barovi, čajdžinicama, kafeima.

Također je naređeno da se obustavljaju sve usluge kulturnih i sportskih institucija, rad muzeja, pozorišta, aktivnosti u koncertnim dvoranama, umjetničkim galerijama, rad kina, bazena, kupališta, spa -centara, fitnes centara.

Izuzetak su objekti koji rade dostavu hrane, kao i narodne kuhinje – uz poštivanje epidemioloških standarda.

Ovu odluku nadležni organi u Srbiji donijeli su samo tri dana poslije. Tačnije, 21. marta predsjednik Vučić je imao sastanak sa predsjednicom Vlade Anom Brnabić na kojem su donijete nove mjere u cilju prevencije od koronavirusa.

– Upravo sam završila razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i rad kafića, restorana i tržnih centara zabranjuje se od sutra u 20 časova – kazala je tada za medije Ana Brnabić.

Obustava nastave

Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije BiH donio je odluku da se od 12. marta obustavi nastava na dvije sedmice u svim školama i fakultetima u FBiH. Ovu vijest je tada potvrdio u Sarajevu ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić.

Dan ranije je identičnu odluku donijela Vlada Republike Srpske, dakle 11.marta. Ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić donijela je Naredbu o obaveznom obustavljanju vaspitno-obrazovnog rada u osnovnim i srednjim školama radi preventivnog djelovanja i sprečavanja pojave širenja virusa korona.

U Srbije je ipak ova odluka došla nešto kasnije. Nastavni rad u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji je privremeno obustavljen od 16. marta, na osnovu odluke Vlade Srbije povodom epidemije koronavirusa.

Nova školska godina

Nova tri modela održavanja nastave izazvala su veliki broj rekacija u prethodnom periodu. Prvi koji su izašli u javnosti sa ovom ideju bile su nadležne institucije Srbije. Naime, 6. jula pomoćnik prosvjete Milan Pašić je za regionalne medije objasnio koja tri modela održavanja nastave zastupaju.

– Jedno od rješenja je da nastava bude online, kao i za vrijeme vanrednog stanja, drugo da se nastava održi u škola ( što i djeva i roditelji, ali i nastavnici žele), a treće je kombinovani model – istakao je tada za medije Pašić.

Potom, mjesec dana kasnije tačnije 11.augusta Ministarstvo prosvjete i obrazovanja i predstavnici Kriznog štaba u Srbiji su kazali da je konačna odluka kako će se odvijati nastava za osnovce i srednjoškolce od 1. septembra.

– Učenici od prvog do četvrtog razreda će nastavu pohađati u učionicama, gde će maksimalno moći da ih bude 15, odlučio je Krizni štab. Imat će najviše četiri časa koji će biti skraćeni do 30 minuta. Nastava će se sprovoditi uz poštovanje svih mjera da bi se smanjio rizik od respiratornih infekcija – naveli su iz Kriznog štaba u Srbiji.

U Federaciji su ovog puta malo “zakasnili”. Naime, 28. jula su kazali da će se za 15 dana, od tog datuma znati kako će se nastava u jeseni odvijati. Način izvođenja nastave kako su tada kazali neće biti jedinstven, jer će svaki kanton donositi odluku za sebe, ali je jedinstveno to da će sve ovisiti o epidemiološkoj situaciji i da će konačnu riječ dati struka, odnosno Krizni štab Federacije BiH.

Tako su u Kantonu Sarajevu tek jučer donijeli odluku te obrazložili kako će model nastave izgledati.

U Republici Srpskoj 25. jula resorna ministrica je kazala da su najbliže da izaberu kombinovani model, po kojem bi se nastava jednim dijelom odvijala u školama, a drugim dijelom online.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79