SCC
Preporuke ponašanja u tržnim centrima: Odvojeni ulaz i izlaz, 10 kvadrata po osobi…

Preporuke ponašanja u tržnim centrima: Odvojeni ulaz i izlaz, 10 kvadrata po osobi…


Tržni centri u FBiH jutros otvaraju svoja vrata, a Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH uputio je povodom toga listu mjera koje se moraju poštovati prilikom boravka u takvim objektima.
Tržni centri, odnosno prostori u centrima kojima je bio zabranjen rad danas će početi raditi na osnovu jučerašnje odluke Federalnog štaba civilne zaštite.

U nastavku pročitajte preporuke za sprečavanje infekcije u tržnim centrima:

– Osigurati da se ne stvaraju gužve te da se jasna uputstva o ograničenjima i mjerama postave na svim ulazima na vidljiva mjesta.

– Zbog kontrole broja mušterija preporučuje se da postoji odvojeni ulaz i izlaz gdje god je to moguće. Prilikom ulaska i izlaska mora se moći održavati fizička udaljenost od 1 do 2 metra.

– Broj mušterija koje u isto vrijeme mogu biti unutar centra odrediti prema površini
prostora. Preporučuje se 10 m2 po osobi, odnosno 10-15 ljudi na 100 m2.

– Unutar trgovačkog centra preporučuje se da sve osobe nose zaštitne maske preko usta i nosa.

– Preporučuje se pojačna kontrola ventilacije prostora uz dodavanje više vanjskog zraka u sistem za ventilaciju. Povesti računa o ispravnosti i higijeni pogona za mehaničku ventilaciju/grijanje i klimatizaciju.

– Na ulazima i na više mjesta u zavisnosti od površine prostora, a najbolje ispred ulaza u svaku trgovinu, postaviti sredstvo za dezinfekciju s uputstvom za korištenje, kako bi bilo dostupno uposlenicima i mušterijama.

– Preporučuje se da se smanji broj predmeta namijenjenih za sjedenje i odmor kupaca u zajedničkim prostorima centra, kako bi se smanjilo nepotrebno zadržavanje.

– Preporučuje se organizirati rad u dvije smjene, na način da između smjena bude
vremenski period u kojem će se izvršiti temeljito čišćenje i dezinfekcija prostora.

– Za pojedine djelatnosti primjenjuju se specifične preporuke dostupne od nadležnih ustanova (trgovine, ugostiteljski objekti, sportsko-rekreativni kapaciteti, bazeni, hoteli, frizerski/kozmetički saloni i sl.).

Preporuke za mušterije

– Voditi računa o higijeni ruku, respiratornoj higijeni i fizičkoj distanci od drugih osoba.

– Zadržavati se što kraće pri obavljanju trgovine.

– Osobe koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili kašalj trebaju odgoditi svoj
odlazak u trgovački centar i javiti se svom ljekaru.

Preporuke za osoblje trgovačkih centara

– Voditi računa o higijeni ruku, respiratornoj higijeni i fizičkoj distanci od drugih osoba.

– Uposlenike koji razviju simptome kao što su kašalj, povišena tjelesna temperatura, bol u grlu, uputiti da ne dolaze na posao, nego da se obrate svom ljekaru.

– Poželjno je da uposlenici vode računa o svom zdravstvenom stanju, da mjere temperaturu i prate pojavu simptoma kao što su kašalj, umor i otežano disanje prenosi Klix.

Detaljne preporuke za sve ustanove, objekte i djelatnosti možete pročitati ovdje.

Tržni centri, odnosno prostori u centrima kojima je bio zabranjen rad danas će početi raditi na osnovu jučerašnje odluke Federalnog štaba civilne zaštite.

Tako će ogroman broj ugostiteljskih i prodajnih prostora konačno početi raditi nakon 70 dana provedenih pod ključem zbog pandemije koronavirusa.

Iako je odluka o slobodnom radu tržnih centara i slobodnoj upotrebi zatvorenih dijelova ugostiteljskih objekata stupila na snagu sinoć, tržni centri u Federaciji BiH će biti otvoreni danas. Odlukom je dozvoljeno otvaranje svih privrednih subjekata koji se nalaze u tržnim centrima, trgovinama, ugostiteljskim objektima i drugima.

Prema odluci Federalnog štaba civilne zaštite, u zatvorenom prostoru ugostiteljskih objekata će se moći boraviti uz pridržavanje mjera zaštite i držanja socijalne distance.

Podsjetimo, naredbu o zatvaranju tržnih centara Federalni štab civilne zaštite donio je 18. marta, nakon proglašenja stanja nesreće zbog pandemije koronavirusa.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija