Preporuke: Trebaju li se trudnice vakcinisati

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučila je u utorak da se Modernino cjepivo protiv COVID-19 ubrizgava u dvije doze u razmaku od 28 dana, odnosno najviše 42 dana u izuzetnim okolnostima.

WHO-ova Strateška stručna savjetodavna skupina za imunizacije (skraćeno SAGE) objavila je niz preporuka za cjepivo kompanije Moderna, kao što je prije nekoliko sedmica učinila za Pfizerovo cjepivo.

Preporuka je da se Modernino cjepivo ne primjenjuje na trudnice, osim ako su trudnice zdravstvene radnice izložene virusu ili su takvog zdravstvenog stanja da su visokorizične na virus.

“Glavna preporuka za cjepivo, a na temelju sadašnjih elemenata, jeste da se ubrizgava u dozama od 100 mikrograma ili 0,5 ml u razmaku do 28 dana”, rekao je predsjedavajući SAGE-a Alejandro Cravioto novinarima u Ženevi.

Dodao je da bi se taj razmak mogao protegnuti na 42 dana, ali, prema dokazima kojima raspolažu, ne više od toga.

WHO-ova direktorica za imunizacije Kate O'Brien rekla je da su potrebna klinička ispitivanja Moderninog cjepiva na trudnicama.

“Nema razloga vjerovati da bi mogao nastati problem s trudnoćom, jedino priznajemo da za sada takvim podacima ne raspolažemo”, dodala je O'Brien.

WHO je također objavio da će preporuke za cjepivo AstraZenece vjerojatno dati 8. februara, piše Hina.
Savjeti za postupanje s pacijentima

WHO je danas objavio i nove kliničke savjete za postupanje s pacijentima oboljelim od COVID-19, uključujući i one koji imaju simptome i nakon oporavka. Stručnjaci, između ostalog, savjetuju korištenje niskih doza antikoagulansa kako bi se spriječili krvni ugrušci.

“Druga smjernica za pacijente oboljele od COVID-19 jeste da u kući imaju oksimetar za mjerenje nivoa kisika u krvi i pulsa kako bi mogli procijeniti u slučaju pogoršanja da je potrebno bolničko liječenje”, kazala je glasnogovornica WHO-a Margaret Harris na briefingu u Ženevi.

Doktorica daje savjet: Trudnica koja je u prvom tromjesečju, ne treba da prima, niti da pije ni lijekove ni antibiotike!

WHO nadalje savjetuje medicinskim radnicima da pacijente postavljaju u položaj koji poboljšava protok kisika, potrbuške.

Na konferenciji za novinare Harris je izvijestila da će za dva dana iz karantene izaći grupa nezavisnih stručnjaka koja je pod vodstvom WHO-a doputovala u kineski grad Wuhan kako bi istražila porijeklo virusa koji se prvi put, koliko je dosad poznato, pojavio u tom gradu u decembru 2019.

Odbila je komentirati izvješća o kašnjenju početka cijepljenja u Evropskoj uniji. Rekla je da o tome nema specifičnih podataka i da je WHO-u prioritet sada da zdravstveni djelatnici u svim zemljama budu cijepljeni u prvih 100 dana ove godine.

Farmaceutski div AstraZeneca, koji je svoje cjepivo protiv COVID-19 razvio u saradnji s britanskim sveučilištem Oxford, rekao je EU u petak da neće moći do kraja marta ispuniti dogovorene isporuke.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79