Prepucavanje Njemačke i Rusije oko BiH

Napetosti u Bosni i Hercegovini (BiH) dosegle su vrhunac nakon izjava iz Ambasade Rusije u BiH koje tvrde da je Njemačka ključni akter u pogoršanju unutrašnje političke krize u zemlji.

Iz Ambasade Rusije oštro su osudili Njemačku tvrdeći da ona destabilizira Balkan podržavajući secesionističke tendencije na Kosovu te podržavajući “neonacistički režim” u Kijevu, optužbe koje su izazvale žestoke reakcije u Njemačkoj.

Spor se dodatno rasplamsao nakon posjete ministra obrane Borisa Pistoriusa Sarajevu, gdje je najavio podršku naporima za sprečavanje potencijalne krize koju bi, kako je naveo, mogla izazvati Rusija.

“Savezna Republika Njemačka je jedan od ključnih prijatelja BiH na vanjskopolitičkom planu. Također, SR Njemačka daje punu podršku BiH na putu ka Europskoj uniji i NATO savezu”, kazao je ministar obrane BiH Zukan Helez nakon sastanka s Pistoriusom.

“Ako bi Njemačka poštovala međunarodno pravo, a ne djelovala rukovodeći se ozloglašenim ‘pravilima na kojima se temelji svijet’, onda bi učinila sve što je mogla da njezin predstavnik, kako slijedi iz Daytonskog mirovnog sporazuma, dobije odobrenje Vijeća sigurnosti UN-a”, saopćili su iz Ambasade Rusije u BiH.

Dodali su da “Njemačka destabilizira Balkan podržavajući samoproglašeno Kosovo kršeći Rezoluciju 1244 VS UN-a te da Njemačka destabilizira Europu beskrupulozno podržavajući neonacistički režim u Kijevu, koji se ukaljao neljudskim zločinima nad civilima, ne štedeći čak ni svoje sunarodnike”.

No, izjava ministra Pistoriusa o “potrebi podrške BiH i sprječavanju Rusije da dovede do dodatne krize” izazvala je zgražanje u ruskoj ambasadi koje tvrdi da Njemačka “ne poštuje međunarodno pravo”.

Uprkos napetostima, ministar obrane Njemačke Boris Pistorius istaknuo je važnost stabilnosti BiH te podršku Njemačke u tom smjeru.

“Želimo da podržimo BiH i spriječimo da Rusija dovede do dodatne krize, odnosno destabilizacije”, naglasio je Pistorius, dodajući da će Njemačka podržati angažman EUFOR-a Althee u BiH.

U međuvremenu, zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Zukan Helez zahvalio je Njemačkoj na podršci integracijama BiH u EU i NATO, ističući važnost saradnje i stabilnosti u regiji.

Situacija u BiH, koja je već dugo na političkih izazova, ponovno je postala fokus međunarodne pažnje nakon ovih izjava. Hoće li se napetosti smiriti ili eskalirati, ostaje vidjeti u danima koji dolaze, ali jedno je sigurno – BiH ostaje na geopolitičkom križanju interesa, a stabilnost zemlje i regije ključna je za mir i sigurnost Europe.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79