Prespor intenzitet vakcinacije pogoduje novim mutacijama virusa!

Vakcinacija u Bosni i Hercegovini ide presporo. Ne morate biti stručnjak da ocijenite kako je dinamika kojom pristižu vakcine nedopustivo spora.

Šta će to u konačnici značiti za zdravlje građana i samu borbu protiv pandemije koronavirusa? Imunolozi i zdravstveni radnici svjesni su da tromost u ovom procesu ne može donijeti ništa dobro.

Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS kazala je da je prosječni dnevni broj novozaraženih 108, a sedmična incidenca je bila 179 na 100.000 stanovnika što ukazuje na smirivanje epidemiološke situacije.

Kada je riječ o vakcinaciji Pilav je kazala da je prihvaćen plan Svjetske zdravstvene organizacije koji predviđa da se prioritetno vakciniše starije stanovništvo i da će se držati tog plana.

Prema riječima Pilav KS bi do septembra ili oktobra mogao da ima priličan broj vakcinisanog stanovništva, uz one koji imaju antitijela nakon prebolovanog koronavirusa ili su se vakcinisali u drugim državama.

Prema planu Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH u prvu prioritetnu grupu spadaju zdravstveni djelatnici i osobe zaposlene u zdravstvenim institucijama, u drugoj su štićenici i osoblje socijalnih ustanova za smještaj starije populacije, a u trećoj osobe starije od 60 godina.

U četvrtoj grupi se nalaze osobe sa hroničnim bolestima, a u petoj, osobe koje su zaposlene u značajnim javnim službama, nakon čega bi se krenulo u masovnu imunizaciju.

Prateći ovu dinamiku i s količinama vakcina koje imamo teško možemo očekivati da to bude i septembar.

Dr. Željko Ler, bivši direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Herecgovine za Patriju kaže da ovaj intenzitet imunizacije nije dobar.

“Sve ovo samo može pogodovati novim mutacijama virusa, koji će tražiti način da opstane. Jedino masovna vakcinacija u kratkom vremenskom roku (cca dva mjeseca) može rezultirati suzbijanjem epidemije odnosno pandemije. Izrael je pravi primjer”, kazao je dr. Ler.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79