Presretali novac i ucjenjivali građane: Policija rasvijetlila prevare preko interneta

Portparol PU Doboj Dragana Kerkez rekla je da im prijavljeno 51 krivično djelo i da su sva riješena u saradnji s Odjeljenjem za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije MUP Republike Srpske.

Najveća pojedinačna šteta pričinjena krivičnim djelom kompjuterska prevara iznosi 55.000 eura, kojim je oštećeno privredno društvo iz Teslića.

– Odnosi se na presretanje e-mail korespodencija i mijenjanja IBAN i SWIFT brojeva računa na koji je uplaćen novac. Najveći broj krivičnih djela se odnosi na neovlašteno korišćenje ličnih podataka, zloupotrebe bankovnih kartica, neovlaštenog pristupa zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka, ali i ugrožavanja sigurnosti, nedozvoljene trgovine, proganjanja, polnog uznemiravanja i ucjena – pojasnila je Kerkezova.

Krivična djela

Dodaje da visokotehnološki kriminalitet obuhvata skup krivičnih djela protiv bezbjednosti kompjuterskih podataka kao što su oštećenje kompjuterskih podataka i programa, kompjuterska sabotaža, izrada i unošenje kompjuterskih virusa, kompjuterska prevara, neovlašten pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka, te neovlašteno korištenje kompjutera ili kompjuterske mreže.

– Tu imamo i zloupotreba platnih i kreditnih kartica na internetu, zloupotreba djece u pornografske svrhe na internetu, govora mržnje na internetu, ugrožavanja sigurnosti i drugih krivičnih djela – navodi ona.

Kerkezova je pojasnila da su, zajedno s partnerskim agencijama iz Velike Britanije, realizovali međunarodnu akciju usmjerenu na osobe koja izrađuju i unose kompjuterske viruse. Nakon višemjesečne istrage identifikovali su osumnjičene koji su kreirali maliciozne programe, te ih distribuisali putem specijalizovanih platformi na internetu. Zbog ovog slučaja uhapšen je R.P. iz Stanara.

Pretres

Njega sumnjiče da je izvršio krivično djelo „Izrada i unošenje kompjuterskih virusa“ i krivično djelo „Pranje novca“.

Pretresom stambenih i drugih prostorija koje koristi R.P. u Stanarima pronađeno je i oduzeto više mobilnih telefona, računara, tablet, više komada prenosnih memorija, SIM kartica različitih telekom operatera iz Evrope i svijeta, uplatnice, isplatnice i evidencije koje se mogu dovesti u vezu s krivičnim djelima, kao i 37.000 KM u raznim apoenima. Takođe je blokiran bankovni račun na kojem se nalazi oko 46.000 KM.

Istragom je utvrđeno da je osumnjičeni, zajedno s drugim osobama sa područja Istočne Evrope, unosio kompjuterske viruse oštećenima sa područja Velike Britanije, SAD i drugih zemalja Zapadne Evrope i svijeta, sa svrhom kreiranja mreže zaraženih računara („Botnet“) nakon čega su kontrolisanom upotrebom mreže zaraženih računara vršili napade (DDoS, Ransomware) u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi.

Obala Slonovače

Policijska uprava Doboj u februaru je tužilaštvu podnijela izvještaj o izvršenom krivičnom djelu protiv V.G. iz Obale Slonovače, zbog osnova sumnje da je počinila krivično djelo „Ucjena“.

Ona je osumnjičena da je putem aplikacije „mesindžer“ stupila u kontakt s oštećenim sa područja Doboja, prilikom čega se lažno predstavila, a potom oštećenom uputila video poziv prilikom čega je bila naga. Od njega je isto zahtijevala, što je oštećeni i učinio. Nakon kratkog vremena V.G. je oštećenom zaprijetila da će njegov video snimak s eksplicitnim sadržajem objaviti ukoliko joj ne isplati određene iznose novca.

Kod ovih ucjena video pozivima preko društvenih mreža prošle godine dobojska policija imala je tri slučaja, a ove godine jedan. Uglavnom izvršioci ucjenjuju žrtve, traže različite iznose novca, a sve vrste ucjena prestaju nakon što se one prijave policiji.

U februaru je dobojska policija podnijela izveštaj i protiv D.C. iz Poljske, zbog računarske prevare.

On je osumnjičen da je neovlašteno pristupio elektronskoj obradi podataka i lažno prikazao da nastupa u ime jedne firme iz Italije. U namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist putem e-mail adrese u dva navrata sredinom juna 2015. godine dostavio privrednom društvu iz Modriče fakturu za kupovinu priključka jedne radne mašine, nakon čega je navedeno privredno društvo uplatilo 8.765 eura.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79