Prestaje proizvodnja Ford Mondea!

Ford je najavio da će početkom sljedeće godine prekinuti proizvodnju Mondea u svom pogonu u španjolskoj Valensiji, spustivši zavjesu nakon gotovo 30 godina proizvodnje izuzetno uspješnog modela koji je prodan u više od pet miliona primjeraka.

Mondeo je pokrenut 1993. godine, bio je veliki hit u Evropi, postajući statusni simbol u trenutku kada su poslodavci redovno uručivali službene automobile srednjim menadžerima. Oko 375.000 Mondea prodano je širom Evrope 1994. godine.

Međutim, do 2020. godine godišnja prodaja u Velikoj Britaniji smanjila se na 2.400 primjeraka, što je zasluga porasta potražnje za SUV-ovima.

Najavljujući odluku, Ford je ukazao na promjenu sklonosti kupaca. Zapravo, dva od svakih pet automobila koje je Ford prodao 2020. godine bili su SUV-ovi ili krosoveri, poput Kuge.

Fabrika u Valenciji gradiće više hibridnih motora i baterija za električne automobile. Kiran Kejhil, potpredsjednik za proizvodnju u Ford of Europe, rekao je da promjene predstavljaju još jedan korak na Fordovom putu elektrifikacije i omogućavaju most prema potpuno električnim putničkim vozilima u budućnosti.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79