Presuda Senadu Basariću za ubistvo Irme Forić biće izrečena 30. novembra

Vještaci Tužilaštva su na ranijem ročištu izjavili da je Basarić bio smanjeno uračunljiv ali ne toliko bitno da nije mogao upravljati svojim postupcima i shvatiti značaj onoga što radi

Iznošenjem završnih riječi Tužilaštva i odbrane danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu završeno suđenje Senadu Basariću optuženom za ubistvo Irme Forić u septembru 2019. godine.

Presuda Basariću bit će izrečena 30. novembra, potvrdio je za “Avaz” advokat Josip Muselimović koji zastupa Basarića.

On je kazao da je Tužilaštvo iznijelo argumente kojim tvrdi da su u potpunosti dokazani navodi iz optužnice, te su zatražili da se Basarić kazni po Zakonu.

Suprotno tome odbrana je zatražila da se optuženom, umjesto kazne zatvora izrekne mjera liječenja u psihijatrijskoj ustanovi, jer je tim vještaka odbrane utvrdio da je Basarić u vrijeme izvršenja krivičnog djela bio potpuno neuračunljiv.

– Optuženi je stvarno bolestan čovjek. Vještaci odbrane su primjenili novu metodu kojom se stiče bolji uvid u psihičko stanje optuženog. To su sve sveučilišni profesori, dok su vještaci Tužilaštva primjenili prevaziđenu metodu – kazao je Muselimović.

Vještaci Tužilaštva su na ranijem ročištu izjavili da je Basarić bio smanjeno uračunljiv ali ne toliko bitno da nije mogao upravljati svojim postupcima i shvatiti značaj onoga što radi. Oni su također istakli da je optuženi opčinjen mračnim mislima, ali da se to moglo pojavio kao posljedica trenutnog stanja u kojem se nalazi prenosi Fokus.

Njena kćerka iznijela je nove šokantne informacije u kojima tvrdi da je Basarić njenoj majci zabranio da nosi kraće suknje, štikle i da se šminka.

Basarić je na saslušanju u policiji negirao da je ubio Irmu, kazavši kako je ona stradala nesretnim slučajem. To je potvrdio i njegov advokat Omar Mehmedbašić.

Prema njegovim riječima, Basarić je istražiteljima rekao da je volio Irmu i da su se trebali vjenčati. Ustvrdio je da je ona nastradala kada je pala na dasku za meso koju je nosila u rukama. Rekao je i da joj je on pokušao pomoći, ali da se, uvidjevši da je mrtva, uplašio i da se nakon toga pokušao ubiti četiri puta, piše Faktor.

Između ostalog je rekao je da je popio veliku količinu tableta, da se pokušao ugušiti ugljen-monoksidom i da je pokušao prerezati vene, ali da mu ništa od toga nije pošlo za rukom.

Basarić je, po svemu sudeći, nakon Irmine smrti u stanu proveo još dva dana. Javljao se na njen telefon i slao poruke njenoj kćerci kojoj je govorio da su njih dvoje u Mostaru, kako ne bi ništa posumnjali.

Ono što je zasad utvrđeno istragom je da su nakon pronalaska tijela u stanu, na tijelu Irme Forić pronađene povrede koje ukazuju na nasilnu smrt. Riječ je o povredama koje su nastale od udarca tupim predmetom, najviše ispod uha i po vratu.

Ipak, tačan uzrok smrti bit će poznat nakon što vještak sudske medicine dr. Nermin Sarajlić dostavi nalaz obdukcije, koju je naložilo kantonalno tužilaštvo.

Irma i Senad, kako piše Faktor, upoznali su se preko Facebooka, a potom i uživo, nakon čega su se počeli zabavljati.

On je u Glavatičevu jedno vrijeme imao kafanu “Zrno bibera”, koju je prije nekog vremena zatvorio, nakon čega se doselio kod nje u stan, gdje su zajedno živjeli do tragičnog događaja.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79