Presuda Suda u Sarajevu: Žurnal Gordanu Memiji mora platiti čak 170.000 KM

Općinski sud u Sarajevu 7. jula donio je prvostepenu presudu kojom se izriče kazna magazinu Žurnal i njegovim urednicima Selvedinu Avdiću i Eldinu Kariću, te bivšem novinaru Avdi Avdiću u ukupnom iznosu većem od čak 170.000 KM, bez kamata.

Radi se o dvije tužbe za klevetu Gordana Memije i njegove kompanije FotoArt.

Kako saznajemo glavnina iznosa je šteta koju je Memija pretrpio nakon raskida ugovora s jednim partnerom zbog pisanja Žurnala, a sud je sve uvažio.

U presudi je navedeno kako “tuženi niti pod jednim valjanim dokazom kojem je Sud mogao pokloniti vjeru nije dokazao niti jedan sporni navod objavljen u predmetnim tekstovima kao tačan i istinit.

“Naime, iz provedenih dokaza te utvrđenog činjeničnog stanja sud je utvrdio da činjenice koje je tuženi iznosio i prenosio nisu istinite. Niti jedan dokaz koji je proveden u toku postupka ne upućuje niti dokazuje tačnost izrečenih činjenica”, navodi se u presudama.

Na ovo su reagovali iz Upravnog odbora Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini, koji kažu kako ne ulazeći u meritum slučaja, uvažava činjenicu da novinari mogu pogriješiti i da griješe, ali očekuju da pravosuđe radi svoj posao po zakonima i vodeći računa o smislu kažnjavanja, jer bi nam svima trebalo biti u interesu odgovorno, istraživačko novinarstvo, a ne samocenzura i ekonomsko uništavanje medija čije je postojanje i uporan rad od nemjerljivog značaja u demokratizaciji društva.

Predmet tužbi bila je serija tekstova ovog medija protiv Memije u kojem se njega dovodi u vezu s vršenjem brojnih krivičnih dijela.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79