Pretjerana očekivanja od nove vakcine?

Vakcina protiv koronavirusa na tržištu još ove godine? Njemački ministar zdravstva Jens Spahn stišava euforiju. Sve da se i cjepivo pojavi za koji mjesec, proces cijepljenja će trajati godinama

Vijest je melem za dušu u trenutku kada Njemačka bilježi rekordne brojeve novooboljelih: vakcina protiv koronavirusa će u promet doći još ove godine. To je prvo javio dnevnik Bild pozivajući se na ministra zdravstva Jensa Spahna, prenosi Deutsche Welle.

Ministar, koji je i sam zaražen i trenutno se nalazi u karanteni, je još početkom sedmice najavio kako se jedna od farmaceutskih kompanija koje tragaju za vakcinom, BioNTech iz Mainza, nalazi pred dobivanjem dozvole za svoju vakcinu. Nedugo nakon toga ovu izjavu je demantiralo ministarstvo zdravstva a kasnije i sam ministar u intervjuu za sedmičnik Der Spiegel. Sada govori o vakcini za njemačke građane koje bi se moglo na tržištu naći početkom sljedeće godine.

„Može biti već u januaru ali isto tako je moguće i u februaru ili martu. Ili možda još kasnije”, upozorio je Spahn.
Umor od pandemije i nada u povratak u normalnost

Brza vakcina ulijeva nadu u bezbrižni Božić ili ako ništa drugo barem siguran odmor sljedećeg ljeta. Sastajanje s prijateljima i rodbinom, grljenje i poljupci, sve to bez briga? Pomisao na to mnoge Nijemce baca u stanje euforije jer svima je već dosta ograničenja i straha od novog lockdowna.

Dnevnik Bild gaji te nade i piše već o tome kako bi sada već trebalo pripremiti i organizirati proces vakcinisanja. Ministarstvo zdravstva je vladama saveznih pokrajina dalo uputstvo da u roku od dvije sedmice odabere lokacije za buduće centre za vakcinisanje kako bi se omogućilo što brže provođenje vakcinisanja za što veći broj građana. Posebni centri su potrebni zbog infrastrukture. Vakcine se skladište na temperaturi od minus 78 stepeni.

Pisanje Bilda direktno nije potvrdio predstavnik vlade ali je rekao kako trenutno traje “usklađivanje” između savezne i pokrajinskih vlada. Što baš i ne zvuči kao demant.
Bez obaveze vakcinisanja

Ubod, flaster i virus će ući u zaborav. To je nerealno očekivanje, upozoravaju stručnjaci. Predsjednik Njemačke udruge liječnika Ulrich Montgomery vjeruje kako će građani Njemačke još dugo, godinama, morati živjeti s virusom i pridržavati se mjera poput čestog pranja ruku, držanja razmaka i nošenja maske.

On isto tako smanjuje očekivanja da će vakcina biti odmah dovoljno za sve. “Dok kompletno stanovništvo primi vakcinu moglo bi proći nekoliko godina jer za brže vakcinisanje nedostaje i vakcina i osoblja”, upozorava Montgomery.

I Matthias Schrappe, bivši član stručnog povjerenstva savezne vlade za zdravstvo, računa s tim da bi proces vakcinisanja mogao potrajati godinama. On i njegovi kolege su izračunali da bi u slučaju vakcinisanja 60 miliona građana Njemačke bilo potrebno četiri godine. Pritom je ova procjena još i optimistična.

“Programi vakcinisanja u prošlosti, recimo protiv polija ili ospica su trajali desetljećima. To je jedan komplicirani društveni proces”, kaže Schrappe. Već je sam konsenzus oko pitanja koga kao prvo treba akcinisati, kompliciran. “To ne mogu odlučivati doktori, to mora politika”, zaključio je ovaj stručnjak.

Evropska komisija zemljama članicama preporučuje da se određenim dijelovima stanovništva pruži prednost kad je u pitanju vakcinisanje. S obzirom na to da će na početku na raspolaganju stajati ograničena količina vakcina, kao prvo bi trebali biti vakcinisani stariji od 60, bolesni, socijalno osjetljive osobe, te medicinsko osoblje.

Ministarstvo zdravstva je priopćilo kako radi na “konceptu prioriteta”. Spahn je već prije najavio da je “apsolutni prioritet” vakcinisanje njegovatelja i doktora. On je istovremeno odbacio mogućnost uvođenja obaveze vakcinisanja.
Manjak vakcina

Prije nekog vremena se ministar zdravstva vakcinisao protiv sezonske gripe i to su prenijeli svi mediji. Sada već neke liječničke prakse javljaju o pomanjkanju vakcine protiv gripe. U dijelovima zemlje poput Bavarske neke liječničke prakse ove godine nisu čak ni dobile vakcinu protiv gripe.

Spahn tvrdi kako se ne radi o nestašici nego samo o “poteškoćama u dobavljačkom lancu”. No mnogi strahuju da bi do sličnih komplikacija moglo doći i kad je u pitanju vakcina protiv koronavirusa.

U razgovoru za Der Spiegel medijski eksponirani ministar Spahn već sad smanjuje očekivanja da bi pronalazak vakcine mogao brzo okončati vanredno stanje.

“Naravno da bi bilo najbolje kada bi nova vakcina spriječilo nove zaraze. No mislim da smo profitirali i u slučaju da vakcina samo ublaži tok bolesti”, zaključio je demokršćanski ministar.

Dakle, drugim riječima, ne treba očekivati čuda od danas do sutra.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79