Prevaranti iz Italije izbacili na ulicu više od 80 radnika u Prnjavoru

Više od 80 radnika prnjavorske firme „The Welly“ u kojoj su se skoro dvije decenije sa uspjehom proizvodile zaštitne čizme u ponedjeljak je ostalo bez posla, a sve mašine, oprema, repromaterijal i finansijska sredstva u vrijednosti od skoro 12 miliona KM na sumnjiv način su završila u vlasništvu fantomske firme „Vedi Mani“.

Prema istraživanju CAPITAL-a i tvrdnjama naših sagovornika, postoje ozbiljne sumnje da iza zatvaranja ove firme koja je godinama unazad uspješno poslovala i koju je u oktobru 2020. godine posjetila tadašnja predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović stoji međunarodna kriminalna grupa koju čine državljani BiH, Hrvatske i Italije.

Advokat firme „The Welly“ Milan Malešević tvrdi da je riječ o ekipi međunarodnih mešetara koji su u Italiji osuđeni zbog izazivanja lažnog stečaja. On odgovornost za zatvaranje ove firme fakturiše najvišim pravosudnim institucijama RS i BiH i kaže da je zahvaljujući presudi Vrhovnog suda RS, a potom i odluci Ustavnog suda BiH koji je odbio da zaustavi provođenje te sporne presude, 86 radnika firme „The Welly“ ostalo bez posla.

 

Prema istraživanju CAPITAL-a i analizi presuda i dostupnog materijala, sve je počelo u ljeto 2012. godine kada su Italijani Antonio i Stefano Dradi, što je kasnije utvrđeno u krivičnom postupku u Italiji, započeli izazivanje lažnog stečaja u svojoj firmi „Sad Plastic“ u Firenci i izvlačenje imovine i kapitala te firme u Prnjavor, gdje je još od 2004. godine kao firma-kćerka „Sad Plastica“ poslovala firma „Sad Est“.

Advokat Milan Malešević objašnjava da je Okružni sud Banjaluka u svojoj presudi do detalja obrazložio da je riječ o međunarodnom krivičnom djelu koje je počinjeno u Italiji, a imalo suštinske efekte u BiH.

„U krivičnom postupku vođenom u Italiji utvrđeno je da su Antonio Dradi i Stefano Dradi kao direktori preduzeća „F.C. s.r.l.“ u likvidaciji, prethodno „Sad Plastic“ sa namjerom prouzrokovali stečaj tako što su firmu doveli u neoperativno stanje, pri čemu su počinili nekoliko krivičnih djela“, navodi se u presudi Okružnog suda.

Važno je napomenuti da je jedan od ključnih trenutaka za cijelu priču nastupio u junu 2016. godine kada je firma „Vedi Mani“ pokrenula tužbu protiv firme „The Welly“, aktivirajući mjenice i tražeći naknadu po kupoprodajnom ugovoru ove dvije firme iz septembra 2012. godine.

U maju 2012. godine kada je firma „Sad Plastic“ prekinula poslovanje u Italiji, svi radnici njihove firme-kćerke „Sad Est“ u Prnjavoru dobili su otkaze.

Poslije mjesec dana, isti ti radnici nastavili su da rade na istim radnim mjestima samo za „The Welly“, a osnivač „The Wellya“ je opet italijanska firma „ITC“, čiji vlasnik je bivši direktor „Sad Plastica“ Đovani Amadori. Zajedno s njim osnivač „The Wellya“ je i bivši računovođa „Sad Plastica“ Luiđi Frančeskoni.

Sve ovo u svom svjedočenju u januaru 2015. godine pred italijanskim istražnim organima potvrdio je Livio Bocolan koji je radio u „The Wellyu“ kao kontrolor kvaliteta.

„Proizvodni pogon firme „The Welly“ bio je u istom objektu u kojem je još od 2004. godine sa istim radnicima i na istim mašinama proizvodnju vršila firma „Sad Est“. U ljeto 2012. godine kada je „Sad Plastic“ prekinuo poslovanje u Italiji, svi radnici „Sad Est“ u Prnjavoru su dobili otkaze, da bi poslije mjesec dana nastavili da rade na istim radnim mjestima samo za firmu „The Welly“, rekao je Bocolan.

Pored njega, Aleksandra Turoni koja je bila administrativni radnik u italijanskoj firmi „ITC“ kao svjedok je izjavila da je od maja do juna 2012. godine proknjižila više faktura koje se odnose na prodaju robe, opreme, mašina, kalupa, viljuškara i drugog firmi „The Welly“.

„Ne znam da li su mašine koje je „Sad Plastic“ prodala „Sad Estu“ one koje koristi „The Welly“, ali znam da su radnici „The Welly“ s kojima pričam isti oni koji su bili i u „Sad Estu“, rekla je Turonijeva.

Više pročitajte OVDJE.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79