Prevaranti ojadili hiljade kladioničara

Društvene mreže preplavljene su lažnim profilima koji kladioničarima nude takozvane sigurice. Drugim riječima, nude im tipovanje nekog sportskog događaja, za koji najčešće tvrde da je namješten i da znaju ko će pobijediti, a nekad idu i tako daleko da naivnim kladioničarima nude i serviraju tačan rezultat. Naravno, za svoje usluge zahtijevaju da im se unaprijed uplati novac i tako lakovjerni kladioničari, u želji za brzom zaradom i ne razmišljajući, prazne svoje novčanike.

Višemilionska šteta

Iako je policija već zadala udarce kladioničarskoj mafiji te uhapsila desetine prevaranata koji su se bahatili novcem naivnih građana, ova pošast nije iščeznula. Bosna i Hercegovina je država s najviše registriranih kladionica u Evropi, u kojoj se na klađenje troši više od milijardu maraka godišnje i predstavlja pogodno tlo za prevarante.

Facebook stranice koje nude namještene utakmice  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Facebook stranice koje nude namještene utakmice

Da je ovaj oblik kriminala toliko uzeo maha, potvrđuje i podatak iz policije da su stotine građana sa prostora bivše Jugoslavije i zapadne Evrope oštećene za višemilionski iznos. Foča je u posljednje dvije godine postala centar kladioničarskih prevara u regionu. Načelnik Policijske uprave Foča Velimir Kostović nema objašnjenje kako se to dogodilo.

– Naša uprava je dosta radila na otkrivanju tih prevara, koje su se u Foči omasovile s aspekta počinilaca. Ta je pojava vrhunac dostigla 2017., kada smo i proveli akciju “Dojava”. Od tada smo nadležnim tužilaštvima podnijeli više od 180 izvještaja o krivičnim djelima protiv desetina osoba – rekao je Kostović.

Društvene mreže

Pojašnjava da su se prevare odigravale putem društvenih mreža, na kojima su osumnjičeni vrbovali lakovjerne žrtve. Korisnike su zasipali fotografijama dobitnih tiketa, s velikim iznosima, tvrdeći da znaju koji su mečevi namješteni te da je to sigurna opklada.

Kostović: Intenzivan rad na otkrivanju prevara  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Kostović: Intenzivan rad na otkrivanju prevara

– Neki od tih tiketa bile su fotomontaže, a negdje su čak na jednom meču uplaćivali sve moguće ishode i odgovarajući slali korisnicima. Žrtve nikad nisu dobile novac, ali su nasjele na priču i odlučivale se na uplate. Prevaranti su im slali fotografije dobitnih tiketa, tražeći da im se uplati 10 posto od dobitka kako bi im poslali kod za isplatu. Oštećeni bi tek nakon uplate shvatili da su prevareni – pojašnjava Kostović.

Prijetnje porodicama žrtava

Pripadnici Policijske uprave Foča u akciji “Dojava” raskrinkali su 2017. godine 17 prevaranata. Izvršeni su brojni pretresi, tokom kojih su oduzeti skupocjeni automobili. Dojavljivači rezultata koristili su kompjutere i Android telefone. Novčane transakcije vršene su posredstvom Western Uniona, a u pojedinim slučajevima kladioničarima ili članovima njihovih porodice je prijećeno ako na račun ne uplate novac. Prema procjenama policije, na taj način su zaradili skoro dva miliona maraka. Vjeruje se da je na razrađeni sistem prevare nasjelo više od 2.000 korisnika interneta.

Vozila zaplijenjena 2017. godine u akciji “Dojava”  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Vozila zaplijenjena 2017. godine u akciji “Dojava”

Zgrnuli 22.300 maraka

Pripadnici Federalne uprave policije prekjučer su, u saradnji sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, izveli akciju “Freud”, u kojoj su četiri Fočaka uhapšena zbog kladioničarskih prevara. Dobojska policija nedavno je pokrenula istragu protiv Dejana Vukovića (21), Aleksandra Vladičića (19) i Nenada Kunarca (19) iz Foče, osumnjičenih da su dvojicu kladioničara prevarili za 22.300 maraka, nudeći im laku zaradu preko društvenih mreža.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments