Prevareni Hrvati u Njemačkoj: Iz Generalnog konzulata pozvali hrvatske državljane da ne uplaćuju novac na telefonske pozive

Nakon više pokušaja prijevare hrvatskih umirovljenika u Frankfurtu, o čemu je portal Fenix-magazin.de pisao u tekstu u kojem je navodna „generalna konzulica“ iz Amsterdama od Mate Lebe tražila uplatu 1.740 eura, slično se sada događa i u Stuttgartu.

Tim povodom se oglasio i Generalni konzulat RH iz Stuttgarta obavještavajući hrvatske državljana u Baden-Württembergu kako su posljednjih dana zaprimili informacije da su neki naši ljudi „bili žrtve pokušaja telefonske prijevare, odnosno iznuđivanja novca“.

-Hrvatski državljani bili su telefonski nazivani od osoba koje su se predstavljale kao „hrvatska generalna konzulica“, „službenica hrvatskog Generalnog konzulata u Stuttgartu“, a u Frankfurtu je bio i slučaj da se je osoba predstavila kao „hrvatska generalna konzulica u Amsterdamu“. U svim slučajevima je bio isti obrazac postupanja: sugovornika bi upitali ima li brata ili sestru, a zatim bi mu priopćili da se taj ili ta nalaze u problemima te da im treba hitno dostaviti novac. U razgovoru bi dali upute kojim putem i komu da se prebaci novac. Na sreću, prevaranti do sada nisu imali uspjeha, jer su na vrijeme razotkrivene njihove namjere, naveli su iz GK RH u Stuttgartu.

U nastavku priopćenja Generalni konzulat Republike Hrvatske u Stuttgartu je pozvao „na oprez i obavještava sve hrvatske državljane u Baden-Wüttembergu da ne nasjedaju na telefonske prijevare“.

-Djelatnici Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Stuttgartu u ozbiljnim slučajevima postupaju na drugačiji način i ne nazivaju hrvatske državljane telefonskim putem da bi od njih tražili da uplate novac za bilo koga. Za pretpostaviti je da bi u naredno vrijeme moglo biti još ovakvih pokušaja, pogotovo jer je blagdansko vrijeme i prevaranti ciljaju na osjećaje žrtava stvarajući privid da se njihovi bližnji nalaze u teškoj situaciji.

Stoga još jednom pozivamo sve one hrvatske državljane koji se nađu u situaciji da ih netko nazove, predstavi se kao službenik Generalnog konzulata u Stuttgartu i od njih zatraži da uplate ili donesu novac, da zapišu podatke o osobi koja ih zove, broj telefona s kojeg ih se zove te da istoga trenutka obavijeste najbližu policijsku postaju, a mogu i nas u GK RH u Stuttgartu, stoji u dopisu kojeg je potpisao generalni konzul Ivan Sablić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79