Previše je blokada i zloupotreba u BiH, 2021. mora biti godina reformi!

Nisu ispunjeni zahtjevi, posebno u polju vladavine prava da se zatvori OHR. Činjenica da presuda Sejdić-Finci i druge nisu implementirane tako dugo je sramotna

Ambasador Velike Britanije Matthew Field u intervjuu za Fokus.ba poručio je da ova godina mora biti iskorištena da se naprave dugoočekivani koraci na više polja. Govorio je i o političkim blokadama, te o budućnosti OHR-a.

Razgovarao: Amil DUČIĆ

Također, britanski ambasador u našoj državi komentirao je i opstrukcije kada je riječ o donošenju ključnih zakona za kandidatski status u EU.

Fokus: Međunarodni zvaničnici u BiH u nedavnom pismu, ali i obraćanju javnosti, akcentirali su da bi 2021. godina trebala biti godina izborne reforme. I vama je svakako dobro poznato da su, kada govorimo o promjeni Izbornog zakona, stavovi kod bh. lidera poprilično zakovani. Je li preoptimistično očekivati da se išta promijeni u ovoj godini?

Field: Godina 2021. treba da bude godina brojnih reformi, posebno u polju vladavine prava, poboljšanja javnih usluga i olakšica u poslovnom okružju. Također, mislim da je ova godina bez izbora prilika da se naprave određeni, dugo čekani koraci naprijed u političkom sistemu. Svi građani trebaju imati svoj glas u pogledu odabira onih koji ih predstavljaju, kao i povjerenje u izborni proces.

Neophodne promjene su jasno navedene u preporukama OSCE/ODIHR i GRECO, kao i presudama Evropskog suda za ljudska prava. Mišljenje EU je jasno navelo da se to treba uraditi. Da, to će značiti brojne izazove i tražiti ozbiljan politički angažman, slušanje građana i civilnog društva, kao i postizanje kompromisa. Ali, to je posao izabranih predstavnika, da urade ono što je potrebno. Biće teško, ali je ključno da se uradi.

Fokus: Moram vas podsjetiti da je primjerice presuda „Sejdić – Finci“ umjesto da se na jednostavan način implementira, postala meta za potkusurivanje. Najbolji primjer je HDZ-ova blokada formiranja nove Federalne vlade jer se kao uslov postavlja izmjene navedenog zakona, a sve se to dešava treću godinu nakon održanih Općih izbora?

Field: Nastavljamo svjedočiti prevelikom broju blokada i prepreka širom bh. političkog sistema. Zloupotreba vetoa i mehanizama kontrole stoji na putu napretka. Razgovori o bilo kojim promjenama trebaju voditi ka poboljšanju funkcionalnosti procesa donošenja odluka i usmjeravati zemlju ka međunarodnim standardima. Činjenica da presuda Sejdić-Finci i druge nisu implementirane tako dugo je sramotna. Sve osobe u ovoj zemlji, bez obzira na njihovo opredjeljenje ili to gdje žive, trebaju biti u mogućnosti da glasaju za svoje predstavnike i da se kandiduju. Kao i 12 godina bez izbora u Mostaru – to je neuspjeh, i treba se rješavati sada.

Matthew Field

Fokus: Kakav je vaš stav o budućnosti OHR-a? Njemačka je zvanično kandidirala novog visokog predstavnika. Ostaje da se vidi da li će on nasljediti trenutnog visokog predstavnika Valentina Inzka. S druge strane, iz Rusije stižu nepromijenjeni stavovi o nužnosti zatvaranja OHR-a.

Field: Ujedinjeno Kraljevstvo vjeruje da OHR ima kontinuirano važnu i relevantnu ulogu u ovoj zemlji. Radujemo se danu kada taj Ured više neće biti potreban, ali ta tranzicija će se desiti na osnovu napretka u polju reformi. Jednostavno, nisu ispunjeni zahtjevi, posebno u polju vladavine prava. Valentin Inzko je vršio zahtjevnu funkciju sa velikim dignitetom i brigom za ljude ove zemlje. Ako preda dužnost nasljedniku, nekome ko je spreman da dalje radi na ovoj važnoj poziciji, to će uraditi uz našu veliku zahvalnost.

Fokus: U posljednje vrijeme izlaze na površinu konkretni potezi vladajućih stranaka, naprimjer u Vijeću ministara, koji čine sve da ključni zakoni, poput onih o sukobu interesa ili o javnim nabavkama, ne budu u skaldu sa evropskim standardima. Tako Vijeće ministara usvaja Zakon o javnim nabavkama, koji nema neke važne antikoruptivne odredbe, dok Ministarstvo pravde s ministrom Josipom Grubešom na čelu s prijedlogom Zakona o sukobu interesa ide nekoliko koraka unazad. Ne znam kako vi na ovo gledate, ali sve je očitije da vladajuća elita baš i ne želi evropske integracije?

Field: Vjerujem da uvijek trebamo suditi na osnovu rezultata, a sigurno je da nismo vidjeli dovoljno djelovanja i implementacije, posebno u polju vladavine prava. Naredni koraci su jasno sadržani u 14 prioriteta, u OSCE-ovim izvještajima o borbi protiv korupcije, i u našim razgovorima sa političarima i zvaničnicima. Ali, na kraju dana, ovo ne treba biti zbog nas, nego zbog građana BiH koji su nestrpljivi i žele da vide zemlju u kojoj niko nije iznad zakona. To je cilj kome svi trebamo težiti.

Fokus: Britanska ambasada je podržala niz projekata za mlade. Kako vi vidite budućnost mladih u ovoj državi, uzmemo li u obzir ono što demonstriraju ključni političari koji zemlju konstatno drže u statusu kvo?

Field: Želim razumijeti razmišljanja i poglede mladih diljem BiH, i zato sam uspostavio grupu deset mladih savjetnika, koji mi pomažu upravo u tom smislu. Da, postoje mnoge frustracije i stvari koje žele da promijene, te ih političari moraju više slušati ili se suočiti sa egzodusom najboljih i najtalentovanijih. Ali, kao pojedinci, mladi me u ovoj zemlji stalno impresioniraju sa energijom i idejama. Rade naporno kako bi napravili razliku, u njihovim zajednicama, školama, radnim mjestima i kompanijama. Ako im damo fer priliku, vjerujem da mogu u potpunosti preokrenuti ovu zemlju. I to je ono što me čini optimistom po pitanju budućnosti BiH – piše Fokus.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79