Preživio pad iz aviona sa 1.200 metara, sada vodi pravnu bitku

Danijel Perišić (41) iz Otočca je 8. novembra 2013. čudesno preživio tešku nesreću tokom padobranske obuke na sportskom aerodromu Lučko, piše Jutarnji list.

On je tada, kao 36-godišnjak, obavio prva dva padobranska skoka, a dan kasnije morao je obaviti još dva. Prvi je prošao u redu, a drugi ga je umalo koštao života. Na 1.200 metara avion je prilagodio brzinu i padobranci su krenuli s iskakanjem. Stariji padobranac prvi je krenuo skakati, ali oko noge mu se pritom zaplela gurtna Danijela Perišića, koji je trebao iskakati nakon njega.

Aktivirao je Perišićev padobran koji se napuhao i povukao ga van. On pritom udara u okvir vrata te u bočnu stranu aviona, pri čemu su mu doslovno smrskana rebra i leđni mišić, a lopatica i kralježak također su teško stradali. Najgore je, međutim, tek slijedio.

Vrh padobrana se proparao na avion, padobranac je padao velikom brzinom potpuno svjestan, ali teško povrijeđen i s lijevom rukom koju nije mogao pomicati nemoćan da učini bilo što spasonosno u tom trenutku. Osim toga, slomljena mu je bila lijeva ručica za upravljanje. Zbog povreda nije mogao odbaciti glavni padobran i aktivirati pomoćni, a brzina pada bila je sve veća.

“Osjetio sam crnilo pred očima i pomislio da mi je pukla kičma. Otežano sam disao, imao sam jake bolove u prsištu. Pokušao sam micati nogama. Kada sam pogledao gore, vidio sam da mi je padobran otvoren. Uzeo sam nemoćnu lijevu ruku desnom i zaglavio u špagice, a desnom potom uzeo ručku. Instinktivno sam pokušao upravljati padobranom, ali ga nisam mogao usporiti”, ispričao je Perišić tokom sudskog postupka, a prenosi Jutarnji.

Udar je bio žestok i bolan, nekoliko puta se odbio od tla. Život mu je spašen u KBC-u Zagreb.

MUP mu osporava presudu

Općinski sud u Gospiću nepravomoćno je presudio da mu poslodavac, MUP, čiji je bio specijalac na padobranskoj obuci, ima isplatiti nešto više od 350.000 kuna odštete – od toga 261.400 kuna nematerijalne štete, 32.000 kuna materijalne štete, 54.000 kuna troškova postupka, a dosuđena mu je i mjesečna renta od 450 kuna, kao i jednokratna isplata od 12.600 kuna zaostalih obroka po toj osnovi, sve to skupa s kamatama.

No MUP je na presudu uložio žalbu smatrajući da je nesreći pridonio i sam Perišić. Konačnu odluku donijet će drugostupanjski sud, piše Jutarnji list.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79