Priča Dijane iz Srebrenice: “U decembru uložila 5.000 KM, sada stavila ključ u bravu”

Zbog slabe potražnje, ali i pandemije koronavirusa, u srebreničkoj općini masovno se zatvaraju trgovinske, ugostiteljske, zanatske i druge radnje.

Zbog navedenih problema i državnih nameta, ovih dana je u centru grada zatvorena i jedina radnja brze hrane „Njam, njam“

Odlazak u Bratunac

Vlasnica ove radnje Dijana Bibić kaže da je u decembru prošle godine uložila oko 5.000 KM, i to za nabavku opreme, sitnog inventara i repromaterijala. Slab prihod, kaže, nije mogao pokriti ni najosnovnije mjesečne troškove, a o plaći i nekoj zaradi ili proširenju kapaciteta nije ni razmišljala.

Zbog istih problema u općini je zatvoreno nekoliko trgovinskih, ugostiteljskih i drugih radnji. Prošle godine su zatvorena dva motela, tako da putnik namjernik koji mora prenoćiti u Srebrenici smještaj traži u privatnim kućama.

Danas ovaj grad nema pekaru, knjižaru, mesnicu, poslastičarnicu, prodavnicu obuće, poljoprivrednu apoteku te građani za razne potrepštine moraju ići u susjednu općinu Bratunac, deset kilometara od svog grada.

Jedna tezga

Osim navedenog, grad nema ni pijacu. Jedna tezga radi samo ponedjeljkom te domaćice, da bi pripremile zimnicu, idu u druge gradove, gdje je ponuda veća. Roba na ovu pijacu dolazi iz Bratunca. Srebrenički poljoprivredni proizvođači na ovoj tržnici ne izlažu svoje proizvode, jer znaju da ih nemaju kome prodati.

Dva motela zatvorena su prošle godine, tako da putnik namjernik koji mora prenoćiti u Srebrenici smještaj traži u privatnim kućama piše Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79