Priča iz Sarajeva: “Zaboravio sam novčanik na klupi. Vratio sam se nakon 20 min novčanik je stajao na istom mjestu, samo prazan”

Vrlo često u medijima možemo pročitati vijesti o tome da su pronađeni novčanik, dokumenti, torbice s novcem – koje pošteni građani vrate njihovim vlasnicima. Ipak, ima i drugačijih primjera…

Jedan Sarajlija (puni identitet poznat redakciji) podijelio je svoje nešto drugačije, neugodnije iskustvo.

LIJEPO VRIJEME. Slučaj se dogodio ovih dana u sarajevskom naselju Hrasno, u ulici Azize Šaćirbegović.

– Vani je bilo lijepo vrijeme i sjeo sam na jednu od klupa čekajući čovjeka s kojim sam dogovorio susret u blizini kako bih mu nešto dao. Neoprezno sam pored sebe na klupu spustio novčanik u kojem su se nalazili svi dokumenti (lična karta, vozačka dozvola, bankovna i kartica zdravstvenog osiguranja itd.) i novac u iznosu od oko 120 konvertibilnih maraka (preračunato, nešto više od 60 eura). Negdje u to vrijeme me je čovjek s kojim sam se trebao naći nazvao i ustao sam s klupe pritom zaboravivši na novčanik – prisjetio se ovaj 51-godišnjak.

PROCEDURA. Nastavio je o onome što se zatim dogodilo:

Obavio sam kratki sastanak koji je trebalo obaviti i otišao do obližnjeg dućana. Nakon toga sam shvatio da sam zaboravio novčanik, sjetio sam se i gdje sam ga ostavio te žurno otišao do one iste klupe. Prošlo je 15, maksimalno 20 minuta. Novčanika, međutim, nije bilo – neko od prolaznika ga je uzeo!

Uslijedila je procedura telefonskog blokiranja bankovne kartice, kako bi se spriječila njena eventualna zloupotreba, te prijava policiji gubitka isprava.

Foto: Novčanik je pronađen bez novca koji je bio u njemu

PRONALAZAK. Novčanik je, na kraju, ipak pronađen – ali u njemu nije bilo novca!

Naime, građanin koji je prolazeći pored klupe isti pokupio i ispraznio ga od novca, odbacio je isti nekih par stotina metara dalje, u blizini ćevabdžinice «Zmaj» i tržnog centra «Robot». Tu ga je našla jedna djevojka i predala najbližem policajcu, koji radi na osiguranju obližnje zgrade u kojoj stanuje član predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić. Policija je novčanik s dokumentima profesionalno vratila vlasniku, uz sačinjavanje službene zabilješke prenosi Doznajemo.com

– Dobro je da su na kraju dokumenti i isprave opet kod mene, što je veliko olakšanje i izbjegavanje komplikacija oko ponovnog izdavanja istih. Hvala Bogu da je to tako. Ipak, odlučio sam podijeliti ovu priču kako bi građani bili oprezniji – zaključio je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79