Priča jednog Stojadina: Kupljen 1982. a prodan 2020.

“Danas sam postao ponosni drugi vlasnik po redu, vozila na slici. Gospodin Murat i gospođa Azemina, kupili su ga 1982. godine u fabrici u Kragujevcu, i dovezli ga vozom na stanicu u Tuzlu.” – počinje priču 31. godišnji Amer Mujanović iz Gračanice, zaljubljenik u oldtimere koji je kupio Stojadina starijeg od sebe 7 godina.

Ova priča ne bi bila toliko posebna da Murat i Azemina nisu probudili emocije i pokazali kako može da se voli jedan automobil, automobil njihove mladosti u kojem su dočekali starost.

Putovanja Murata i Azemine u Stojadinu, nastavit će Amer Mujanović sa svojom djevojkom.

Na svom Instagram profilu objavili ste fotografiju pored starog automobila “Stojadina”, automobila koji kod nešto starijih generacija budi predivne uspomene na stara vremena. Kupili ste ga i to, čini se, nije neka svježa ljubav prema oldtimerima?

“Naravno, već dugo godina imam ljubav prema oldtimerima, ali do sada nisam imao prostora priuštiti sebi nešto slično, s obzirom da sam kao mali, kako mi pričaju roditelji ljubio svakog crvenog fiću (fiat 750) kojeg vidim jer je takvog posjedovao moj dajdža, izgleda da se tu javila ta prva ljubav prema automobilima te generacije” – govori Amer Mujanović za portal Crna-Hronika.

Otkud ideja za ovom kupovinom?

Kao i svako od nas imam mnogo sitnih želja, jedna od tih je bila i neki automobil starije generacije, s obzirom da ja i moja djevojka volimo putovati, naročito po Bosni i Hercegovini i regionu dugo sam razmišljao nagraditi nas nečim što će upotpuniti naš užitak u putovanju npr. neke od želja su bile kupiti neku profesionalnu kameru za putovanja, šator, opremu za kampovanje, ribolov i sl., ali odluka je pala na ono prvo, automobil starije generacije sa većom zapreminom gepeka, u ovom slučaju Zastava 101 je bila odličan izbor, a također budi nostalgiju svima u regionu.

Na fotografiji ste napisali da je auto skoro nov…
To svjedoči i nekadašnjem načinu čuvanja automobila. Danas, nažalost nije tako. Kazali ste da si imali garažu za svoje auto, no dolaskom Stojadina, vaš auto ide vani, a Stojadin u garažu?

Tako je, vozilo je u odličnom stanju, prvi vlasnici su kupili vozilo iz fabrike u Kragujevcu davne 1982. godine, od tada do danas vozilo je imalo svoj dom, garažu u kojoj se zna gdje se šta nalazi, to je posebna priča i to treba vidjeti jer riječima se ne može opisati.

Vlasnik koji ima 88 godina čuvao je svog ljubimca na poseban način, to svjedoči i činjenica da mi je kod prodaje automobila u par navrata kada je isto bilo vani na kiši sugerisao da isto vratim u garažu do dolaska šlep službe, kao i činjenica da je gospođa u više navrata zaplakala za vozilom i uspomenama koje su ih pratile, odlučio sam da Zastava ide u garažu, a prvobitno vozilo ostavim u dvorištu na otvorenom.

Već ste provozali svog novog ljubimca, kakvi su utisci? Šta je sljedeći korak? Registracija?

Tako je, nakon što sam provozao svog ljubimca odmah ide na servis, a nakon tog registracija.
S obzirom da je vozilo u odličnom stanju, neće biti posla za servisera jer bivši vlasnik je to održavao kako sam predhodno opisao.

Utisci su posebni i smatram da je suludo pustiti neku noviju generaciju muzike osim starog rock'n'rol-a u ovom vozilu 😁 – kroz smijeh odgovara Amer za naš portal.

U vremenu opće komercijalizacije, koliko je važno biti svoj i autentičan?

Truditi se biti nešto što nisi nije fora, bitno je biti ono što jesi i ispunjavati sebi želje, želje koje neće naškoditi drugima oko vas.

Podsjećamo Zastava 101, popularno zvana “Stojadin” je automobil koji je proizvodila fabrika automobila “Zastava” iz Kragujevca Jugoslavija.

1.000.000-ti Stojadin proizveden je 1991. godine, a rekordna proizvodnja bila je 1979. godine kada je sa montažnih traka sišlo 88.918 “Zastava 101”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79