Priča li Dodik uprazno? Sutra u NSRS dokumenti iz 2020. i 2021. godine

Neće kako je danima najavljivano o imovini, ali hoće o povlačenju sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine: Na posebnoj sjednici Narodne skupštine sutra će biti predložen zaključak kojim se poziva jedini sudija Ustavnog suda BiH iz Republike Srpske da podnese ostavku. OHR saopštava da pitanje vlasništva nad državnom imovinom nije riješeno u Daytonu. Političarima poručuju – radite svoj posao!

Dvije već usvojene informacije o “antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BIH” i nadležnostima u vezi vojske, poreza i pravosuđa, ponovo će pred poslanike Narodne skupštine Republike Srpske. Dokumenti iz februara 2020. i decembra 2021. godine tako se sutra dopunjavaju zaključcima. Prvi u smislu poziva jedinom sudiji iz RS u državnom Ustavnom sudu Zlatku Kneževiću da se povuče. Drugi u smislu ukidanja roka od šest mjeseci za formiranje vojske RS, sudstva i poreskog sistema, prenosi N1.

“Ustavni sud BIH više ne bi imao pravni i politički, imao bi legalitet, ali ne bi imao legitimitet. Ne bi u njemu bilo sudija iz polovine BIH, iz RS. Time bi njegove odluke još više bile obesnažene”, tvrdi predsjedavajući NSRS Nenad Stevandić.

Nakon što je u novembru prošle godine Miodrag Simović otišao u penziju, Knežević je ostao jedini sudija Srbin u Ustavnom sudu BIH. Ako se povuče, u tom organu osteće šest od devet članova, tri stranca, dva Bošnjaka i Hrvata – predsjednica Ustavnog suda BIH Valerija Galić.

Skupštinski kolegijum u dnevni red zasjedanja nije uvrstio juče potpisani Plan djelovanja organa RS i na nivou BIH. On ipak ostaje kao putokaz vlastima RS, kažu. Uvodničar za sutrašnju sjednicu biće SNSD-ov šef kluba poslanika. Na pitanje hoće li sutra biti govora o imovini odgovara negativno.

“Sutra je glavna tema traženje ostavke, da se povuče sudija Ustavnog suda iz RS. NSRS ga je i predlagala. Pitanje imovine jeste osnovno pitanje djelovanja i Ustavnog suda, siguran sam da pitanje imovine će biti u toku rasprave i jedna od važnih tema”, naveo je Igor Žunić.

SDS se nije pojavio na kolegijumu, a ostatak opozicije imao je zahtjeve.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79